Hur fixar man en rinnande toalett

hur fixar man en rinnande toalett

En rinnande toalett är ett irritationsmoment i sig, men det är också ett i längden dyrbart ljud. Rinnandet kan lätt bli upp mot ett par hundra liter per dag, men även ett lite mindre rinnande på 50 liter per dag ger över 18 m3 på ett år. Vatten är absolut inte gratis, och dessutom är det ett slöseri med en av våra viktigaste naturresurser. Därför bör en rinnande toalett åtgärdas omgående.

Hur gör man för att åtgärda en rinnande toalett?

Mekanismen i toalettstolar skiljer sig kraftigt åt mellan olika fabrikat, men de flesta någorlunda moderna stolar har ungefär denna konstruktion.

Högst upp på stolen finns en vattentank med en spolknapp. För att inte vattnet skall rinna ut sitter det en packning i botten på tanken. När man spolar händer följande:

  • Spolmekanismen lyfts upp av den mekaniska kraften. Packningen lyfts upp, och vatten kan nu rinna ut i stolen. Packningen sitter ihop med en flottör. som gör att packningen hålls uppe ända tills vattennivån i tanken är låg. Då orkar inte flottören hålla uppe spolmekanismen, den faller ner och packningen tätar igen.
  • Eftersom tanken nu är nästan tom kommer en annan flottör, inloppsflottören att falla ner och öppnar nu för inkommande vatten. Denna flottör är så inställd att när tanken är full så stängs inloppet av vatten. Om inte flottören stänger ordentligt finns ett breddavlopp, så att vattnet rinner ”förbi” spolmekanismen rakt ner i toalettstolen.

En läckande toalett beror nästan alltid på ett av två fel.

Det första felet är att packningen i botten tätar inte ordentligt. Det kan bero på många saker, ett vanligt fel är att packningen helt enkelt blivit för gammal och stel. Metoden för att komma åt packningen skiljer sig mellan fabrikat, men grovt sett är proceduren:

  • Stäng av ingående vatten!
  • Ta bort spolknapp eller spolknappar. Går ibland att skruva bort, ibland får man bända bort dem med en mejsel.
  • Ta bort locket på tanken.
  • Hela spolmekanismen, vanligen i plast, går nu oftast att ta bort genom att vrida hela mekanismen ca 10-15 grader och sedan lyfta rakt upp. Packningen sitter nu i botten på mekanismen.

Om man bor i ett område med kalkhaltigt vatten kan det också vara kalkavlagringar som gör systemet otätt. Kalkavlagringar tas ganska enkelt bort med ättikssprit. Kom ihåg att även rengöra botten på tanken där packningen skall täta. Kalkhaltigt vatten kan också göra så att hela mekanismen blir trög på grund av kalkavlagringar. Om man lägger hela mekanismen i vart vatten (ej kokande!) tillsammans med en tredjedel ättika så löses kalken upp. Om man har vatten från egen brunn kan det vara smuts eller magnetit som orsakar läckan, rengör i så fall.

Det andra felet är att inkommande vatten inte stängs av ordentligt, och att det rinner via bräddavloppet. Det första man bör kontrollera är att flottören flyter ordentligt. Om det är hål i flottören kommer den inte att ”lyfta” tillräckligt. När flottören lyfter stängs vattnet av med en nålventil. Smuts eller kalk i nålventilen gör då att vattentillförseln inte stängs av.

Det går att montera bort hela den här mekanismen och plocka isär den. Var noga med att inte tappa bort de packningar som finns! När man gjort rent och kontrollerat flottören sätter man ihop mekanismen och återmonterar.