Hur öppnar man en vinflaska utan korkskruv

En situation ingen av vill hamna i, men för eller senare så dyker stunden upp – en vinflaska som ska öppnas men alla korkskruvar är som bortblåsta och självklart är det en vinflaska utan skruvkork. Men du kan vara lugn, det fins en hel radda med olika tricks för att få upp en vinflaska även om du saknar en vinkork. Här kommer en lista på olika sätt att prova, men var försiktig så att du inte skadar dig samt att du vill undvika att få kork ner i vinet.

  1. En lång skruv. Fungerar egentligen som en korkskruv men du behöver lite mer kraft. Skruva ned skruven i korken och sedan drar du helt enkelt upp den. Har du en tång i närheten kan det fungera att dra upp skruven med hjälp av tången om dina nypor inte räcker till.
  2. Nål och tråd. Du kommer behöva en rejäl nål och starka nypor. Knyt fast tråden i nålen och trä ner nålen i korken och sen är det bara att dra i tråden och hoppas på att korken följer med. Det kan hjälpa att stoppa ner nålen i en liten vinkel i korken och inte rakt ner.
  3. En sågtandad fickkniv. Det kan fungera med en längre nyckel med mycket taggar på också. Tryck ned kniven eller nyckeln genom hela korken, sen vickar du försiktigt från höger till vänster samtidigt som du drar uppåt.
  4. En sko. Ja det låter konstigt men det fungerar faktiskt! Förslagsvis en herrsko i finmodell, alltså en stadig sko men med en liten klack. Ställ vinflaskan i skon och sedan dunkar du klacken mot väggen upprepade gånger. Till slut kommer korken att börja åka upp och till slut kan du få tag på den med dina nypor och dra ut resten av korken. Var försiktig så att den inte åker ut helt, för då kommer allt vin att spillas ut!
  5. Hammare och spik. Spika ner cirka 5 spikar med jämna mellanrum i korken och använd sedan hammaren till att dra upp korken så som man brukar dra upp spikar ur trä med en hammare.
  6. Sabrera! Här kan du använda nästan vad som helst egentligen, en stor kniv, en golfklubba, en skridskor… ja förslagen är många. Kanske inte är ett rimligt förslag och möjligtvis så är chanserna små att du klarar av det första gången du försöker. Men det kanske är värt ett försök i alla fall om inget annat lyckas – som vi vet, nöden har ingen lag!