hur betalar man en faktura

Hur betalar man en faktura?

När du får en räkning eller faktura är det många saker att hålla reda på och det kan vara svårt att förstå vad allting betyder. Framförallt för ungdomar som precis är på väg ut i vuxenvärlden men även för äldre människor som försöker sig på att betala digitalt.

I den här artikeln kommer vi att reda ut, hur betalar man en faktura och vad de olika begreppen betyder.

Hur betalar man en faktura i internetbanken?

Vad är skillnaden mellan en räkning och en faktura? Egentligen är det ingen skillnad alls. Det är ett krav från ett företag för en tjänst som du utnyttjat. Vare sig det är en elräkning eller en produkt du köpt på fakturabetalning.

Här nedan går vi igenom steg för steg och besvarar frågan hur betalar man en faktura i internetbanken. Internetbanker kan såklart se olika ut beroende på vilken bank du har, men alla fungerar ändå ungefär likadant.

Steg för steg – hur betalar man en faktura

Först behöver du logga in på din internetbank, antingen via mobilen eller via datorn. Tryck sedan på betala/betalning och välj vilket konto som pengarna ska drar ifrån. Efter det väljer du till vilket konto som pengarna ska skickas till. Mottagare som du redan har skickat betalningar till finns sparade i en lista. Där kan du enkelt markera en av dem för att göra en ny betalning.

Är det däremot en mottagare som du aldrig tidigare har skickat pengar till kommer du få skriva in mottagarens kontonummer, plusgiro eller bankgiro. Det står på fakturan. Därefter kan du sedan skriv in det beloppet du vill betala.

Alla räkningar och fakturor har ett OCR-nummer. Företaget använder det för att veta vart betalningen kommer ifrån och är unikt för dig. Skriv in OCR-numret i rutan där det står meddelande/OCR. Därefter väljer du om betalningen ska göras omgående, eller på ett specifikt datum.

Nu är all information på plats och du kan klicka på knappen för att genomföra din betalning och signera den med ditt BankID. Klart!

Olika begrepp

Här kommer vi att gå igenom de olika begreppen som förekommer på en faktura och vad det betyder.

Förfallodag

Förfallodagen på fakturan är den sista dagen som fakturan måste vara betald. Kommer pengarna in försent riskerar du att få betala en påminnelseavgift och i värsta fall går fakturan vidare till inkasso.

Plusgiro och bankgiro

Både plusgiro och bankgiro leder till ett bankkonto. Skillnaden är att plusgiro ägs av Nordea (tidigare posten) medan bankgiro ägs gemensamt av flera olika banker. Till exempel SEB, Danske Bank, Skandiabanken, Länsförsäkringar bank och Handelsbanken.

Fakturanummer och OCR

Det är två nummer som fungerar ungefär på samma sätt. Fakturanummer är ett unikt nummer så att företaget kan identifiera vilken faktura det handlar om.

OCR-nummer är också ett unikt betalningsnummer. Det avser att berätta vem betalningen kommer ifrån och vilket belopp det handlar om. Ett OCR-nummer kan innehålla upp till 25 siffror. Var noga när du skriver numret, det är lätt hänt att råka missa en eller ett par siffror.