hur deklarerar man

Hur deklarerar man?

När våren står för dörren finns det mycket att se fram emot. Det blir ljusare ute och solen tittar fram mer och mer. Något som inte är lika efterlängtat är den årliga deklarationen. Det finns många som drar ut på tiden och väntar in i det sista med att lämna in deklarationen.

Vad är egentligen deklaration? Varför deklarerar vi och hur gör man? Det är några av sakerna som vi kommer att gå igenom i den här artikeln.

Hur deklarerar man analogt?

Varje år får alla svenska medborgare hem en deklarationsblankett i brevlådan. Den brukar dimpa ner i slutet av mars eller i början av april. Där finns alla uppgifter redan ifyllda, du behöver således kontrollera att alla uppgifter stämmer ordentligt.

När du gått igenom uppgifterna och allt stämmer kan du skicka in din deklarationsblankett som vanlig post.

Hur deklarerar man digitalt?

Som tur är finns det betydligt lättare sätt att deklarera nu för tiden än att skicka in pappersblanketten. Med hjälp av e-tjänsten på skatteverkets hemsida kan du deklarera digitalt. Du kan även ladda ner skatteverkets app och använda den.

För att du ska kunna deklarera digitalt behöver du ha ett giltigt BankID, eller eventuellt använda de koder som finns på deklarationen.

Om alla uppgifter stämmer går det också bra att skicka ett SMS eller ringa ett specifikt nummer. Glöm inte att du måste ha dina koder som finns på blanketten redo när du ringer in din deklaration.

Varför behöver vi deklarera?

Skatt är en stor del i vårt samhälle, det betalar för allt från sjukvård och skola till infrastruktur och kollektivtrafik och får vårt land att gå runt på ett effektivt sätt. I deklarationen redovisar du hur mycket pengar du tjänat under föregående år.

Det är inte bara inkomst från arbete som ska deklareras. Har du till exempel sålt en bostad, hyrt ut sommarstugan eller jobbat extra ska allt redovisas i deklarationen. Även kapitalinkomster ska finnas med.

När behöver deklarationen vara inlämnad?

Om du deklarerar digitalt kan du lämna in din deklaration från den 15 mars. Lämnas den in tidigt finns det en chans att du får tillbaka eventuell skatteåterbäring redan i april.

Som regel brukar senaste dagen för inlämning av deklaration vara första dagarna i maj. Det varierar lite beroende på år. 2021 var det den 3 maj och 2022 var det den 2 maj och det gäller både för analog och digital inlämning. Skickar du in deklarationsblanketten via post, var ute i god tid för att vara säker på att den när fram innan deadline.

Om du inte lämnar in deklarationen i tid

Skulle du mot förmodan lämna in din deklaration efter sista inlämningsdatumet kommer du att få en straffavgift på 1 250 kronor. Går det ytterligare tre månader får du en andra straffavgift på samma summa. Efter fem månader kommer en tredje straffavgift, också den på samma summa. Du kan få anstånd om du ansöker om det vilket gör att du får till sista maj på dig att lämna in deklarationen.

Men vårt tips är att se till att lämna in din deklaration i tid, att få en straffavgift är bara onödigt och slöseri med pengar.