hur fort får man köra med släp

Hur fort får man köra med släp?

Att använda släp vid transport är väldigt vanligt. Du behöver en dragkrok på bilen för att kunna använda ett släp. I den här artikeln kommer vi att gå igenom olika släp som finns och reglerna som du behöver veta om innan användning.

Det finns ganska många regler att hålla reda på. Var därför noga med att läsa på om vilka regler som gäller för just dig och ditt släp innan användning.

Den vanligaste hastigheten med släp är max 80 kilometer i timmen.

Hur fort får man köra med släp som är obromsad?

Här finns det två olika svar beroende på totalvikten på släpvagnen. Du får endast köra i max 40 kilometer i timmen om släpets totalvikt överskrider halva bilens tjänstevikt, men högst 750 kilo.

Har du en obromsad släpvagn som inte överstiger bilens halva tjänstevikt, men högst 750 kilo, får du köra i 80 kilometer i timmen.

Om du är osäker på totalvikten är det lika bra att hålla sig till den lägre hastigheten för att vara på den säkra sidan.

Hur fort får man köra med släp som är bromsad?

En släp- eller husvagn får framföras som högst i 80 kilometer i timmen. Det vill säga om vagnens totalvikt inte överskrider 750 kilo. Det finns ett undantag och det är om totalvikten där dragfordon och släpfordon inte väger mer än 3,5 ton sammanlagt.

Skulle totalvikten vara mer än 3,5 ton får du endast framföra släpet i 40 kilometer i timmen.

Hur fort får man köra med ett tungt släpfordon?

För att du ens ska få köra med ett tungt släp behöver du ha ett BE-körkort. Har du det får släpets totala vikt inte överskrida 3500 kilo. Du behöver även ha koll på hur mycket den högsta tillåtna vikten din bil får dra är, det hittar du i registreringsbeviset.

Hur fort får man köra med ett terrängsläp?

Med ett lätt terrängsläp får du köra i max 50 kilometer i timmen om släpet är bromsat. Har du ett obromsat släp for du som max köra i 40 kilometer i timmen. Du får inte köra på allmän väg med ett terrängsläp utan endast på enskild väg.

Det finns flera undantag och hastighetsbegränsningar, om du är osäker är det bästa att kolla på transportstyrelsens hemsida.

Om du byggt en egen släpvagn

Vill du bygga en egen släpvagn måste du först ansöka om ett chassinummer hos transportstyrelsen, det gör du på deras hemsida. Sedan beror maxhastigheten som du får köra med din egenbyggda släpvagn helt och hållet på vad för typ av släpvagn det är. Är den bromsad eller obromsad? Om den är lätt eller tung, och så vidare.

Var på den säkra sidan

Oavsett vilket släp du har tänkt att använda är det alltid rekommenderat att du först kollar upp vad som gäller. Det gör du lättast på transportstyrelsens hemsida. Där hittar du all nödvändig information du kan tänkas behöva veta om släp.

Kör du för fort med ett släp finns det dessutom en överhängande risk att släpet får sladd och både bil och släp åker av vägen. Så kom ihåg att hålla dig till rätt hastighet i alla lägen!