Hur installerar man program på Linux

Hur installerar man program på Linux? Det kommer du att få reda på här i artikeln. Läs om de olika smarta funktionerna som finns i Linux, exempelvis deras Software Center där du snabbt och smidigt hittar de program som du behöver. Här kan du även läsa hur du har möjlighet att använda Windows med Linux och vad det innebär att använda en pakethanterare.

Skillnaden mellan Linux och Windows

Microsoft har utvecklat Windows som är ett av de mest använda operativsystemen i världen. Det är ett stängt operativsystem som kostar pengar för användaren. Det är lätt att använda och stödjer omkring 137 olika språk. Linux däremot har en öppen källkod och är gratis att använda. Operativsystemet Linux stödjer över 150 olika språk och användaren kan styra alla aspekter av operativsystemet.

Olika distributioner – samma princip

Trots att Windows är låst och kostar en summa att använda och att Linux är öppet och gratis, så har de samma principer. De är båda mycket populära operativsystem bland användarna. Enligt användarna är skillnaden inte jättestor och operativsystemen kommer i stort sätt på en delad plats gällande popularitet. De båda olika operativsystemen är i princip desamma trots olika distributioner.

Använd en pakethanterare

Installeringar av programvara på Linux innebär inte nedladdning och körning av exe.filer som i Windows utan här handlar det om programvaruförvar och pakethanterare. En pakethanterare sköter allt arbete åt dig vilket gör att det blir enklare att installera och uppdatera programvara. Välj att pakethanteraren ska installera programvaran så hämtas automatiskt det mest lämpliga paketet från dess programvaruförråd samt installeras och sätts upp.

Förinställda program – sökning

Genom Software Center kan du söka direkt efter en programvara och på det sättet hitta programvaran, ladda ner den och sedan installera den direkt. Du går till program och väljer Software Center sedan skriver du i sökrutan vilket program det är du söker. När programmet är hittat klickar du enkelt på det och väljer sedan installera så sätter installeringen igång direkt.

Installera med kommandon

När det kommer till Linux så finns det en uppsjö av olika användbara kortkommandon som kan vara bra att ha koll på. Det är kanske svårt att lära sig alla men du kan använda de som du har störst nytta av när du arbetar i programmet. Att använda kortkommandon för installation underlättar för dig som användare. Det går snabbt samt är både smidigt och enkelt.

Windowsprogram under Linux

Genom Wine kan Windows programvara köras på Linux. Wine är en programvara som låter användare köra program för Microsoft Windows under andra operativsystem. Det innebär att Windows program kan köras direkt i Linux, utan att det behövs ett verkligt Windows. Det är den enda metoden som finns som inte kräver en kopia av det riktiga Windows, den enda nackdelen är att det kan uppstå mindre buggar

Att installera program på Linux är inte alls så svårt som du kanske hade trott från början, det är snarare snabbt, smidigt och väldigt enkelt. Med användning av kortkommandon sparar du tid och det underlättar för dig som användare. Genom att använda en pakethanterare så sköts allt jobb åt dig och det blir enklare både att installera och att uppdatera program.