hur känns värkar

Hur känns värkar?

Innan du ska föda barn är det helt vanligt att du får förlossningsvärkar. Livmodern är en muskel och genom hela din graviditet så förbereder sig livmodern inför förlossningen. Du kan då få sammandrabbningar, vilket betyder att din mage hårdnar och oftast putar utåt. Detta uppkommer oftast från mitten av graviditeten och framåt hela vägen till förlossningen. Det här är däremot inte någonting som gör ont men det kan lämna dig med en oviss och obehaglig känsla.

När du får sammandrabbningar är det bästa botemedlet att lägga dig ned och försöka slappna av. Slut ögonen, ta ett par djupa andetag och rikta all din fokus mot andningen. Då försvinner oftast dina sammandrabbningar – men det skiljer sig givetvis från person till person.

Så känns värkar

Förlossningsvärkar kan på lättast vis delas upp i två olika kategorier – nämligen förvärkar och förlossningsvärkar. I den här texten kommer vi att gå igenom båda och reda ut vad som skiljer dessa åt.

Förvärkar

En graviditet är allt som oftast nio månader lång. Du kan däremot föda tidigare men en tumregel är att graviditeten pågår i nästan ett helt år. När din kropp gör sig redo för förlossning kommer först och främst förvärkarna. Jämför vi dessa med sammandrabbningar, som du vet allt om nu, så brukar förvärkar göra ont.

När du får förvärkar inför en förlossning så börjar smärtan högst upp på livmodern och sprider sig sedan nedåt. Värkarna blir alltmer påtagliga och kommer mer regelbundet och blir starkare och mer kraftfulla ju längre tiden går. Dessa värkar pågår oftast under en längre tid jämfört med sammandrabbningar och vanligtvis känner du ett tryck nedåt från magen – samtidigt som du också kan känna att det onda sprider sig ut mot den nedersta delen av ryggen.

När du får dessa regelbundna förvärkar brukar det signalera att du är i förlossningens latensfas. Det är den första delen av en förlossning och betyder kort och gott att kroppen förbereder sig inför vad som komma skall. Den här fasen kan pågå i upp till 20 timmar men ibland under ännu längre tid. Det varierar helt från person till person.

Förlossningsvärkar

Det kan vara så att du aldrig får uppleva förvärkar. Ibland kan nämligen förlossningsvärkarna starta direkt. Dessa är mer intensiva värkar och det är vanligtvis mindre än tio minuter mellan värkarna. Men hur känns värkar? De känns inom samma område på kroppen men är kraftigare och gör mer ont.

Eftersom att smärtan från förvärkar och förlossningsvärkar är koncentrerad från samma område i kroppen kan det vara svårt att skilja dem åt. Men ett tips är att lyssna på din andning – vid en förlossningsvärk så andas du oftare lite mer flåsigt.

Förlossningsvärkar är som tidigare nämnt väldigt intensiva. Därför gör det inte ont precis hela tiden utan värken har faktiskt en början och ett slut. Vanligtvis pågår en förlossningsvärk mellan en halv minut uppemot två minuter – och som du redan vet kommer en förlossningsvärk med cirka tio minuters mellanrum.

Vad som är viktigt att veta är att förlossningsvärkarna inte är farliga utan är en helt naturlig del av förlossningen.