hur knyter man en slips

Hur knyter man en slips?

Du är inte ensam om att ställa dig frågan hur knyter man en slips. Det är många som tycker att det är krångligt att få till en snygg slipsknut.

Svaret är att det finns flera olika sätt att knyta en slips. Här nedan kommer vi i en enkel steg för steg-guide ge dig svar på hur knyter man en slips. Dessutom går vi igenom några av de mest populära slipsknutar som är enkla att lära sig.

Så knyter du en slips

Vill du knyta en riktigt klassisk slipsknut är det knuten four-in-hand du ska välja. Den är väldigt bra att kunna eftersom den passar till slipsar i de flesta storlekar. Dessutom gör den sig bra tillsammans med de flesta olika skjortor och skjortkragar.

Men hur knyter man en slips egentligen? Här nedan förklarar vi steg för steg hur du knyter en enkel four-in-hand knut.

Hur du knyter en four-in-hand slipsknut

  1. Ställ dig framför en spegel som är stor nog att du ser hela slipsen när du knyter, det underlättar.
  2. Häng slipsen runt kragen så att slipsens breda ände hänger på din högra sida och den smala änden på din vänstra.
  3. Justera så att den smala änden slutar vid den fjärde knappen på din skjorta.
  4. Nu lägger du den breda änden över den smala änden. Dra sedan den breda änden under och runt den smala.
  5. Därefter drar du den breda änden upp och bakom knuten.
  6. Nu finns där en liten ögla. Trä den breda änden in i öglan och dra sedan åt knuten genom att dra i den breda änden.

Andra snygga slipsknutar

Svaret på frågan hur knyter man en slips är som du förstår inte helt enkelt, eftersom det som sagt finns flera olika slipsknutar. Det kan vara bra att lära dig några olika knutar som passar till alla dina olika slipsar. Här nedan kan du läsa om några andra vanliga och snygga slipsknutar.

Oriental

En annan slipsknut som är bland de mest enkla att knyta är orientalknuten. Den passar extra bra när du har en skjorta med liten krage, det eftersom orientalknuten är lite mindre än andra slipsknutar. Resultatet liknar det när du knyter en four-in-hand, men i något mindre skala.

Ett tips är att knyta en orientalknut om du har en slips i ett grövre material. En slips av exempelvis tweed ger dig en ganska stor slipsknut och du knyter en four-in-hand. Med en orientalknut blir storleken på slipsknuten bättre och mer proportionerlig.

Windsor

Vill du ha en bredare slipsknut som passar bra till en skjortkrage med mer spread så är det windsorknuten du ska välja. En windsorknut passar bäst till exempelvis en sidenslips än slipsar i grövre material som kan en lite för tjock knut.

Prince Albert

För att få till en lite mer asymmetrisk och avlång knut kan du använda dig av Prince Albertknuten. Knuten är lik four-in-hand, men har lite mer volym. Slipsen ska snurras ett par varv om sig själv och därför passar den bra till lite längre slipsar.