hur lång är en fotbollsplan

Hur lång är en fotbollsplan?

Fotboll är utan tvivel en av världens mest populära sporter. Med miljontals supportrar världen över och världsspelare som Lionel Messi och Neymar, vars status kan liknas vid rockstjärnor, har du nog inte missat fotbollens popularitet. Fotbollsvärldsmästerskapet 2022 slutade med vinst för Lionel Messi och Argentina som mötte regerande mästare Frankrike, i vad som många anser vara världens bästa VM-final genom tiderna.

Det kan det vara kul allmänbildning att till att känna till detaljer, förutom fotbollslag och kända spelare. Men trots att allt från fotbollsregler till historiska händelser kan vara angeläget, kan det också vara intressant att veta hur en fotbollsplan är uppbyggd.

Så, hur lång är en fotbollsplan egentligen?

Oavsett vilken arena du sitter på eller om du följer en match via soffan, ska du veta att det saknas exakta mått för hur lång en fotbollsplan ska vara. I teorin finns en del regler för fotbollsplanen och mått som måste vara uppfyllda för att kunna spela tävlingsmatcher.

Men i praktiken är det lite olika. Det innebär att fotbollsplanen ska vara mellan 45 och 90 meter bred. Längden ska vara mellan 90 och 120 meter. Fotbollsplaner får dock inte ha en kvadratisk form.

Vad är fotboll och fotbollsplan?

Fotboll är en väldigt enkel sport och har sannolikt av den anledningen blivit populär. Alla som kan röra sig och sparka på en boll har möjlighet att testa och utöva fotboll. Du kan spela som både amatör och som proffs i Premier League. När det är dags att spela på en fullstor plan är det officiellt 11 spelare som ska delta i en fotbollsmatch. Fotbollsplanen består av två planhalvor där respektive lag som möter varandra har varsin planhalva.

En fotbollsplan har inom ramen för planhalvan också ett målområde. Det är målvakten som rör sig i området med syfte att förhindra att motståndarlaget gör mål. Dessutom finns det förutom en målvakt också en backlinje som har en primär uppgift, vilket är att försvara laget mot motståndarlaget. Därtill har varje lag också två andra lagdelar, vilket är mittfältslinjen och anfallslinjen. Medan mittfältare både försvarar och anfaller, ägnar sig anfallare mest åt att försöka göra mål.

Fotbollsplanen allt viktigare del av sporten

Fotboll har blivit mer kommersialiserat och det har därmed även inspirerat till utveckling. Många olika aktörer har idag möjlighet att köpa fotbollslag och även finansiera mästerskap som VM. Därför är sporten också i ständig förändring där inte minst fotbollsplanen har kommit att bli en del av händelsernas centrum. Om vi granskar fotbolls-VM var det spektakulära upplevelser med underhållning, ljusshower och fyrverkerier. I spanska ligan blev en match uppmärksammad på grund av en violinist som imponerade stort inför matchen med sin musik.

Både före matcherna och i halvtidspaus blir det allt viktigare med underhållning. Förutom att det är ett sätt att komplettera fotbollsupplevelsen är det samtidigt ett sätt att skapa lojalitet med supportrarna. Vid en eventuell förlust dämpas missnöjet genom en riktigt bra halvtidsunderhållning.

Trots att du kanske tycker det är superenkelt att sätt dig in i fotbollsregler kan storleken på en fotbollsplan vara svårare att uppskatta. Sitter du på läktaren kan det vara ännu svårare. Oavsett om du vill vara fotbollsexpert eller bara kolla på VM finalen kan det vara kul att veta, hur lång är en fotbollsplan?