hur lång är en hockeymatch

Hur lång är en hockeymatch?

En hockeymatch är indelad i perioder och det går antingen att räkna hur lång den är i aktiv tid eller med pauser. Läs vidare så ger vi dig all information som du behöver veta.

Hur en hockeymatch är uppdelad

Normal speltid i en hockeymatch är 60 minuter. Dessa 60 minuter är indelade i tre perioder där varje period är 20 minuter lång. Mellan första och andra perioden är det en paus på 18 minuter. Detsamma gäller mellan andra och tredje perioden. Så om vi ser till hur lång tid en hockeymatch pågår i effektiv tid så är det 90 minuter.

Men matchens effektiva speltid kan även vara längre. Om det är oavgjort när slutsignalen går i tredje perioden, kommer matchen att bli spelad på extratid, så kallad övertid.

Övertid i hockey

Som vi nämner ovan fortsätter en hockeymatch på övertid om det inte finns en vinnare när slutsignalen går för den ordinarie speltiden. Vanlig benämning för det här är Sudden Death (SD) eller Overtime (OT).

Här kan det skilja sig lite åt mellan olika länder men för grundserien i Sverige är det bara en enda övertid och den är på fem minuter. Vid övertid spelar inte alltid laget med samtliga spelare utan det är oftast färre spelare inne på isen. Däremot skiljer det sig lite mellan olika ligor och turneringar. Exempelvis är det tre mot tre för SHL och fyra mot fyra för Hockeyallsvenskan.

I slutspelet är däremot förlängningen 20 minuter och det är fem spelare från varje lag som spelar. Antalet förlängningar är obegränsade och matchen avgörs när första målet har gått i kassen. Precis som under ordinarie tid är det pauser mellan varje förlängningsperiod, antingen 15 eller 18 minuter.

När det gäller slutspel i VM och liknande pågår förlängningen i 10 minuter och för finalen 20 minuter. Är det fortfarande oavgjort blir matchen avgjord på straffar.

Effektiv matchtid i hockeymatch

Ovan när vi besvarar frågan om hur lång är en hockeymatch är det enligt den effektiva matchtiden. Det innebär att så snart det blir ett spelstopp stannar domaren klockan.

De faktorer som kan ge spelstopp är bland annat time out, icing och reklamavbrott. Reklamavbrotten blir ofta kallade powerbreaks och utomlands har de flera, men i Sverige är det bara tillåtet med ett powerbreak. Däremot får det inte ske vid avblåsningar för mål eller icing.

Men det sker även andra spelstopp såsom avblåsningar vid osjyst spel eller när det har blivit mål och det ska tekas. Av den anledningen kan vara ganska många spelstopp under en hockeymatch.

Faktisk matchtid i hockeymatch

På grund av alla spelstopp som sker under en professionell hockeymatch blir den faktiska matchtiden i hockey mycket längre än det effektiva speltiden. Det landar ofta på mellan 2 och 3 timmar. En medeltid har räknats ut på vanliga hockeymatcher och den är beräknad till 2 timmar och 23 minuter. I större ligor är den däremot ofta längre, bland annat i amerikanska hockeyligan NHL är den genomsnittliga matchtiden för en hockeymatch beräknad till 2 timmar och 30 minuter.