hur lång ska slalomskidor vara

Hur lång ska slalomskidor vara?

Nu är det dags att börja titta på slalomutrustningen för säsongen som kommer. Här kommer vi hjälpa både dig som är erfaren och nybörjare att hitta rätt skidor. Modet och utvecklingen går framåt, så det kan kännas svårt att veta vilka slalomskidor som är de rätta för dig.

Vad som är bra längd på slalomskidor varierar

En av de vanligaste frågorna som ställs är hur lång ska slalomskidor vara. Det korta svaret på den frågan är att det varierar från person till person. Även körstilen påverkar vilken längd som är optimal. Att använda rätt skidlängd kan faktiskt avgöra hur lyckat ett åk blir.

Det finns däremot flera olika faktorer du behöver tänka på när du väljer slalomskidor. Din kroppslängd är en faktor som avgör tyngdpunkten, men du bör även ta hänsyn till om du skall åka offpist eller inte.

En mjuk och kortare skida är alltid lättare att svänga med, vilket i sin tur förenklar för dig när du vill åka långsamt. Hårdare och längre skidor är däremot stabilare och mer lämpade för de som gärna åker snabbare.

Slalomskidor för nybörjare och erfarna slalomåkare

Från golvet upp till ovansidan av din bröstkorg, eller just under din haka, är en lämplig längd för nybörjare. Men du bör så klart alltid prova ut den längd som fungerar för dig.

När du blivit en mer erfaren slalomåkare kan du klara dig bra med skidor som når upp till din nästipp. Du får däremot räkna med att dina svängar blir vidare samt att du kommer åka avsevärt snabbare än om du väljer skidor som är kortare.

När du åker på skidsemester med barn

Att barn växer fort vet alla föräldrar och de skidor som passar ett år kommer sannolikt inte passa året efter. På grund av det är det ofta betydligt bättre att hyra slalomutrustning till barn. Att hyra utrustningen gör det också lättare att faktiskt testa sig fram till den längd och storlek som barnet har mest åkglädje av.

Din körstil är avgörande

Förutom de allmänna tipsen bör du också välja skidor efter din körstil. Det kommer underlätta när du ska välja skidor, både vilken typ av skida samt optimal längd på skidorna. Många inbitna slalomåkare har faktiskt flera uppsättningar skidor och stavar, så de kan variera åken under semestern.

Allroundskidor passar både utanför samt på pisten och en lämplig längd är ungefär 10 cm kortare än åkarens längd. Carvingskidor är emellertid det vi kallar vanliga slalomskidor som passar dig som gillar att åka i fasta backar. De har en mer distinkt timglasform som gör det lättare att ta sig genom pudersnö. Längden på de här skidorna bör vara din egen längd minus 15 cm.

Offpiståkare föredrar att åka utanför pisten där de kan njuta av omgivningen. Det kräver aningen bredare och längre skidor och de ska helst vara lite mjukare eftersom de inte sjunker ner lika lätt i lössnö. Freestyleåkaren och offpiståkaren har mycket gemensamt, men den senare föredrar att åka på olika rails, hoppa med skidorna och utföra olika mer eller mindre avancerade trick. Freestyle-skidor bör vara kroppslängden minus 20 cm.