hur lång skida ska man ha

Hur lång skida ska man ha

Skidlängden är något som ofta överlåts till experterna, men det är faktiskt inte så svårt att räkna ut på egen hand. Så hur lång skida ska man ha när man väljer skidor?

När det gäller skidor är det definitivt inte samma storlek som passar alla. Rätt skidlängd beror på en mängd olika faktorer, bland annat din vikt, skidförmåga och vilken typ av terräng du ska åka i.

Från vart mäter man en skida?

Skidlängden mäts från skidspetsen till bakersta delen av skidan, och de flesta skidåkare vill ha en skida som ligger någonstans mellan hakan och toppen av huvudet. Vissa skidor har mer rocker, det vill säga böjning av skidan, och då blir skidlängden en aning kortare än en skida med mindre rocker men samma längd.

Din vikt

Tyngre skidåkare behöver en längre och kraftigare skida som kan hantera vikten och ge stabilitet. Väger du mer än snittpersonen i din längd är en längre skida avgörande för att få samma prestanda som lättare skidåkare.

Tvärtemot, ifall du väger mindre än snittpersonen i din längd, bör du välja en aning kortare och lättare skida. Det kommer nämligen göra det enklare att manövrera och svänga.

Skidnivå

För dig som är nybörjare bör du välja kortare skidor för att bland annat göra det lättare i svängarna. Då du kanske inte åker speciellt fort är fartstabilitet, vilket längre skidor ger, inte lika viktigt för dig. Dessutom kan långa skidor kännas svåra att hantera när du ska lära dig åka.

När du är mer erfaren klarar du bättre av hög fart, och kanske du även föredrar att åka snabbare ner för skidbacken. För att få mer fart och stabilitet bör du därför välja en längre skida.

Terräng

Ifall du mestadels åker skidor i preparerade spår vill du ha en kortare skida som är lättare att svänga. Det kan vara exempelvis en carvingskida som är till för att göra snabba och korta svängar ner för en pistad backe.

Däremot, ifall du åker i offpist vill du ha en längre skida som flyter ovanpå snön. Desto längre skidan är desto mer utspridd blir din vikt över skidan och det är vad som gör att du inte sjunker ner i det djupa pudret.

Typ av skida och åkning

Hur lång skida ska man ha till olika skidåkning varierar beroende på vad du föredrar. Du bör välja en kortare skida ifall du åker pist, park, toppturar eller ifall du är nybörjare.

En längre skida krävs ifall du åker offpist, storslalom i pist eller väljer att åka på en all mountain-skida.

Tumregel

Skidan bör nå upp till din näsa om du:

  • är nybörjare
  • väger mindre än snittet
  • gillar snabba och korta svängar
  • föredrar en carvingskida för pisten

Skidan bör vara din längd om du:

  • har en aggressiv och kraftfull åkning
  • väger mer än snittet
  • åker mycket utanför pisten
  • gillar stabilitet och dämpning i hög fart
  • föredrar en skida med mycket rocker

Avslutningsvis

Genom att ha de här faktorerna i åtanke när du väljer rätt längd på dina skidor kan du vara säker på att få en roligare och mer framgångsrik dag i backen. Å andra sidan bör du också välja skidlängd beroende på vad som känns bra. Därför är det också viktigt att testa olika skidor för bästa resultat.