hur lång tid tar det att åka till mars

Hur lång tid tar det att åka till Mars

Många är vi som drömmer om rymden. Det är inte heller alla som drömmer om att resa till månen, utan även planeten Mars är ett önskat mål för en rymdresa. Men hur lång tid tar det att åka till Mars? Finns det möjlighet att åka till den röda planeten idag, eller är det någonting som enbart kommer vara möjligt i framtiden?

Vi på Hur.se har tagit en djupdykning i information om resor till rymden och då främst Mars, för att kunna lära dig vad som gäller. Planeten Mars ligger 480 miljoner kilometer från jorden. Den senaste missionen till Mars tog sju månader på sig att nå planeten. Då färdades de ändå med en hastighet på runt 39 600 km per timme.

Det här är dock inte den enda gången en resa till Mars ägt rum och det har tagit varierande tid varje gång. Som längst tog det år 1975 när Viking 2 Orbiter/Lander färdades till den röda planeten. Då tog det 333 dagar, alltså runt elva månader.

Snabbaste tiden det tog var år 2001 då Mars Odyssey åkte till Mars på 200 dagar.

Kan jag som privatperson åka till Mars

Många drömmer om att åka till rymden, men idag är det inte så lätt för vilken privatperson som helst att göra det. Det kostar väldigt mycket pengar som det ser ut idag. Dessutom finns det inga rymdresor till Mars för privatpersoner som det ser ut idag. Om du väldigt gärna vill åka till rymden finns alltid månen.

Du kan än så länge inte åka till månen heller, men det finns möjlighet att betala en biljett redan nu för att få åka vid första möjliga tillfälle. Dock är kostnaden för en biljett till månen väldigt saftig, 700 miljoner kronor. Det är med andra ord ingenting som gemene man har råd med. Speciellt inte om det ska vara en resa för hela familjen.

Vad finns på Mars

Eftersom Mars ligger så långt borta är det ingen plats människan hunnit utforska mycket. Vill du åka på solsemester är det här inget bra val. Mars ligger längre från solen än jorden och är en ganska kall planet. Till och med på solsidan på Mars är temperaturen på minusgrader dygnet runt.

På Mars finns det gott om kratrar, precis som på månen. Men det finns även vulkaner, dalgångar, vidsträckta slätter och även iskalotter om du tar dig till polarområdena. Många gånger liknas Mars vid en kall, dammig ökenvärld.

Så varför lockar det då så många att resa dit?

Faktum är att rymdresor är någonting många drömmer om just för att det visar någonting annat än vi är vana vid. Det kommer garanterat bli möjligt att resa till rymden som privatperson någon gång i framtiden, men när kan bara tiden utvisa. Mars har dock inte alltid varit en kall planet. För flera miljarder år sedan var planeten både varmare och fuktigare.

En sevärdhet på Mars är Olympus Mons, solsystemets högsta berg. Det är 2,5 gånger högre än Mount Everest, som är jordens största berg. Så om du någon gång får möjlighet att besöka planeten är det något som är värt att se.