hur långa skidor ska man ha

Hur långa skidor ska man ha?

Längden på skidor varierar otroligt mycket beroende på vilken form av skidåkning de är anpassade för. De skidor som fungerar bra vid slalomåkning skiljer sig betydligt mot till exempel långfärdsskidor och skidor till freestyle.

I den här artikeln går vi kort igenom de grundläggande sakerna du behöver tänka på när du ska välja skidor och hur långa de ska vara.

Hur långa skidor ska man ha för klassisk åkning?

När det kommer till långfärdsåkning spelar inte din längd lika stor roll som när du ska välja skidor utför. Här är det mer din vikt som styr längden på skidorna för att du ska få ett så bra grepp som möjligt.

Som nybörjare kan du dock satsa på en skida som är ungefär 20 centimeter längre än dig själv. Tänk också på att vallning är A och O i klassisk åkning om du vill ha bra glid ner för backen.

Hur långa skidor ska man ha för skate?

Precis som i den klassiska åkning är det din vikt som avgör vilken längd du bör ha på skidorna. Även om det inte är riktigt lika viktigt i skate. Kom ihåg att ju längre skidor du har desto fortare går det utför, men det blir också svårare att svänga i hög fart.

Har du väldigt långa skidor i skate och du tävlar, då är det lätt att fastna i andra på trånga partier av banan.

Hur långa skidor ska man ha för slalom?

När det kommer till utförsåkning och specifikt slalom har reglerna för längd på skidor ändrats mycket under de senaste årtiondena. Tidigare skulle skidorna vara långa, faktiskt så långa det gick att få tag på. Nu mer är det istället funktionalitet som gäller.

En bra regel att följa som nybörjare är att ju kortare skidor du har desto lättare är det att åka. En stående skida ska nå dig ungefär upp till bröstkorg/haka.

Om du är en erfaren åkare kan skidorna vara lite längre och nå upp till nästippen ungefär. Samma sak gäller för slalomskidor som för långfärdsskidor. Det vill säga att längre skidor går fortare, men är också svårare att kontrollera.

Hur långa skidor ska man ha för freestyle?

Sedan freestyle-åkning kom med i OS-programmet har det fullständigt exploderat med nya utövare, speciellt i yngre åldrar. När du kör freestyle behöver du ha korta freestyle-skidor. Skidorna är utformade precis likadant bak som fram för att du ska kunna landa baklänges, vilket vissa hopp kräver.

En regel som många följer är att skidorna ska vara cirka 20 centimeter kortare än du själv, till och med lite kortare än så går bra.

Längd, vikt och erfarenhet spelar roll

Som vi nu har gått igenom spelar din vikt, längd och tidigare erfarenhet stor roll för vilka skidor du ska välja. Och vad som är allra viktigast skiljer sig åt beroende på om du ska använda skidorna till längdskidåkning eller utförsåkning och så vidare.

Det finns dessutom fler olika slags skidor än de vi redan har nämnt här ovan. Till exempel carvingskidor för pistade backar och All-mountain skidor för offpist.