hur länge håller vatten i dunk

Hur länge håller vatten i dunk?

Oavsett om du är i sommarstugan, kolonilotten eller på en plats där dricksvattnet helt plötsligt tar slut är det lämpligt med förvaring. Först och främst är det långt ifrån alltid du kan ha tillgång till kranvatten. Då blir det angeläget att förvara vattnet och använda vid behov. Trots att du är van vid att alltid ha kranvatten tillgängligt är det bra att hålla koll på hur du förvarar vattnet.

Inte minst vid ett elavbrott eller kris kan vattenförsörjningen påverkas negativt eftersom vattenverk och pumpar drivs av el. Ofta brukar kommunen som har det yttersta ansvaret kunna ordna med tankbil. Dessutom kan det ibland bli nödvändigt med specifika platser där du kan hämta vatten. Framförallt när du själv behöver förvara vatten blir det viktigt att veta hur länge håller vatten i dunk.

Förbättra hållbarheten på vatten

Du kan genom enkla metoder förlänga hållbarheten på vatten. Eftersom hygien är viktigt ska dunkarna du förvarar vatten i vara rena och fräscha. Dessutom ska de inte innehålla rester eller någon annan substans som kan beblandas med vattnet.

Trots att du ofta kan köpa mjuka, genomskinliga dunkar i mataffärer ska du undvika dunkarna vid förvaring. Vanligtvis bidrar den mjuka plasten till att göra vattnet känsligt. Därför ska du alltid förvara vatten i dunkar gjorda av hård plast.

Utgå ifrån att använda bästa tänkbara vatten och du kan ofta få riktigt bra vattenkvalitet genom kommunalt dricksvatten. Oavsett var du förvarar vattnet ska du alltid eftersträva att förvaringsrummet ska vara så mörkt och svalt som möjligt.

Summering förbättra vattnets hållbarhet

  • Rengör vattendunkarna ordentligt.
  • Välj vattendunkar gjorda av hård plast.
  • Använd kvalitetsvatten, exempelvis kommunalt dricksvatten.
  • Vattnet ska vara förvarat mörkt och svalt.

Tecken på att vatten är dåligt

När du vet med dig att vattnet har legat i dunken en tid är det viktigt att veta hur du avgör om vattnet är dåligt. Hur länge håller vatten i dunk beror framförallt på kvalitet. Därför kan du lukta, smaka och noggrant titta på vattnet för att avgöra om det fortfarande är drickbart. När vatten smakar och luktar unket är det ett tydligt tecken på att det är dåligt.

Framförallt om du förvarar vatten i solen eller ett rum där det är varmt är det lätt hänt att vattnet blir dåligt. Ett annat tecken på dåligt vatten är färgen. Förutom att dåligt vatten kan bli färgat kan det även på insidan av dunken bli slemmigt.

Hur länge håller vatten i dunk i genomsnitt

Egentligen kan du räkna med att kunna använda vatten ända fram tills att det börjar smaka och lukta illa. Så hur länge håller vatten i dunk? Om du följer råden över hur vattnets hållbarhet kan bli bättre kan vattnet vara drickbart upp till sex månader. Dessutom kan du alltid försöka koka vattnet om det har blivit dåligt.

Har du inte el kan du försöka göra en egen eld som du kokar vattnet i. Tänk på att använda ett vattenkärl som klarar av eld och hög temperatur. Dessutom kan du göra om snö eller is till drickbart vatten genom kokning. När vattnet blir kokat dör virus, bakterier och parasiter och efter att vattnet har svalnat är det drickbart.