hur länge klarar man sig utan mat

Hur länge klarar man sig utan mat?

Oavsett om du någon gång har tittat på film som handlar om att överleva på en öde ö eller nyheter om en kris, har du kanske funderat på hur länge klarar man sig utan mat. Först och främst finns forskning på att Sverige inte har jättebra kapacitet att klara matförsörjningen i samband med krisläge. Om vårt avlånga land skulle hamna i en långvarig kris visar mätningar att matförsörjningen skulle hålla cirka en vecka.

I ett modernt samhälle är vi väldigt beroende av att matvaruleveranser ska komma regelbundet i princip varje dag. Om det skulle uppstå ett strömavbrott kan det bli problem med logistiken och mataffärerna skulle snabbt bli tomma. Dessutom blir det svårare med logistiken eftersom vårt land är så avlångt. Från söder till norr kan det ta flera timmar att transportera mat. Därför kan det vara angeläget att du håller koll på hur länge klarar man sig utan mat.

Tumregel för överlevnad

Trots att det skiljer sig mellan människor när det gäller hur länge klarar man sig utan mat finns det en tumregel för överlevnad. Inte minst när du gör militärtjänst eller går någon överlevnadskurs brukar tumregeln komma på tal. Det du ska hålla koll på är siffran 3 eftersom du enligt tumregeln klarar dig: 3 minuter utan luft, 3 dagar utan vatten och 3 veckor utan mat.

Om vi utgår ifrån tumregeln kan du alltså klara dig utan mat i ungefär 21 dagar. Men då ska du komma ihåg att avgörande för hur länge klarar man sig utan mat även är hur mycket energi du gör av med. Tumregeln 3 veckor utan mat gäller om du är väldigt aktiv. Därför kan du överleva längre utan mat om du är mindre aktiv och gör av med mindre energi.

Hur länge klarar man sig utan mat vid hungerstrejk

När du är betydligt mindre aktiv kan du klara dig utan mat en längre period än 21 dagar. Oavsett om människor vid hungerstrejker sitter eller ligger still brukar människor vara minimalt aktiva. Vid granskningar av hungerstrejker har det kommit fram att människor kan leva i genomsnitt 63 dagar utan mat. Det är stor skillnad mellan 3 veckor och två månader så aktiviteten är väldigt avgörande för hur länge klarar man sig utan mat.

Din vikt kan bli avgörande för din överlevnad

Du ska komma ihåg att det finns människor som har vant sin kropp vid fasta. Genom regelbunden fasta kan kroppen bli mer van att klara sig utan mat. Dessutom ska du veta att långvarig svält aldrig är bra för kroppen och kan bidra till avdomning och nervskador. Trots att man ska undvika långvarig svält finns det människor som utmanar sig själva när det gäller att överleva utan mat.

Världsrekordet i fasta är 382 dagar och mannen som gjorde det vägde 207 kg när han startade fastan. Men fasta är inte exakt samma sak som att klara sig helt utan mat. Till skillnad från svält innebär fasta att du trots allt får äta lite mat vanligtvis en gång per dag. När väger du mer och är mindre aktiv kan du klara dig längre utan mat.