hur länge kokar man ägg

Hur länge kokar man ägg?

Frågan ”Hur länge kokar man ägg” är vanligt förekommande och i den här artikeln går vi igenom exakt hur du ska gå tillväga för att få dina ägg som du vill ha dem. Äggens koktid kan variera mellan 5-12 minuter beroende på om du vill ha ett löskokt, medelkokt eller hårdkokt ägg.

Vi kommer för det första att gå igenom de faktorer som påverkar äggens koktid samt vilka typer av kokta ägg som finns. När du läst klart vet du exakt hur du ska göra för att få de olika koktiderna som ger dig perfekta ägg just för dig.

Hur kokar man ägg?

Äggens koktider i texten kommer endast vara korrekta om du kokar äggen enligt följande:

  • Koka upp vattnet
  • Lägg ner äggen försiktigt i sjudande vatten
  • Starta en timer
  • Kyl ner äggen när tiden har gått ut

Det kan underlätta att använda en sked när du lägger i äggen i det sjudande vattnet, för att minimera risken att de spricker. Att tillsätta ungefär en tesked salt i vattnet är också att rekommendera. Detta eftersom saltet hjälper till att stoppa ”läckaget” om ett ägg skulle spricka under kokningen.

Äggens storlek

Storleken på äggen kommer att ha en betydande inverkan på deras koktid. Det kan skilja flera minuter i koktid mellan små och stora ägg, vilket innebär att du måste veta hur koktiden ska anpassas efter äggets storlek. Läs vidare i artikeln för att få reda på vilken koktid du behöver beroende på äggets storlek.

Löskokta ägg

Den första varianten av kokta ägg är löskokta ägg. Så hur länge ska man koka ägg för att de ska bli löskokta? Löskokta ägg har kortast koktid eftersom de kräver minst tid, då gulan inte ska bli fast utan rinnande.

Koktider för löskokta ägg:

Litet ägg (under 50g) – 5 minuter

Medelstort ägg (runt 60g) – 6 minuter

Stort ägg (över 70g) – 7 minuter

Medelkokta ägg

Mitt emellan löskokta och hårdkokta har vi medelkokta ägg. De här äggen kommer att vara kokta så att gulan är mer fast än i ett löskokt ägg, men samtidigt vara lite rinnande.

Koktider för medelkokta ägg:

Litet ägg (under 50g) – 7 minuter

Medelstort ägg (runt 60g) – 8 minuter

Stort ägg (över 70g) – 9 minuter

Hårdkokta ägg

Ett hårdkokt ägg kommer att ha en fast gula och detta innebär också längst koktid.

Koktider för hårdkokta ägg:

Litet ägg (under 50g) – 10 minuter

Medelstort ägg (runt 60g) – 11 minuter

Stort ägg (över 70g) – 12 minuter

Äggens temperatur

Det är viktigt att komma ihåg att utöver äggens storlek kan även deras temperatur påverka koktiden. Ägg som kommer direkt från kylskåpet har lättare att spricka vid kokning, på grund av temperaturskillnaden. De kalla äggen kommer också att behöva kokas lite längre än ägg som är rumsvarma.

Koka ägg ska vara enkelt

”Hur länge kokar man ägg” beror i slutändan på personlig preferens. Rekommendationen är att testa sig fram och prova på allt från löskokta till hårdkokta ägg. Vet du redan vilken typ av ägg du föredrar är det bara att följa koktiderna som angivits ovan. Att koka ägg behöver alltså inte vara komplicerat. Genom att anpassa koktiden efter äggens temperatur och storlek, kommer du få perfekta ägg varje gång.