hur länge lever en fluga

Hur länge lever en fluga?

Det och mycket mer ska vi svara på i den här artikeln. Flugor kan vara jobbiga att ha inomhus, så vi ska berätta hur du kan identifiera en fluga, dess liv och död. Men, även hur du ska göra för att förhindra att den kommer in från första början.

Husflugan

Den vanligast flugan i världen är husflugan. Den är ofta förekommande i våra hem, och är antagligen därifrån den har fått sitt namn. Flugan kan vara störig om du har fått den inomhus, och den smutsar dessutom ner med sin avföring. När den äter spottar den ut saliv som bryter ner maten. Innehåller saliven då bakterier kan flugan sprida sjukdomar.

Du känner igen en husfluga på dess gråa, håriga kropp med linjer som följer ryggen. Baksidan är gul undertill och ögonen är röda. Husflugan har bara två vingar och är fem till åtta millimeter långa när de är fullvuxna. Om du ser att en fluga är större än de andra, då vet du att det är en hona.

Flugans liv

En hona kan lägga mellan 500 till 600 ägg i sin livstid. I teorin betyder det att en fluga och dess avkommor kan ge liv till 64 miljoner flugor på tre månader. När flughonan lägger ägg är det cirka 150 stycken i en sats. Det tar sedan 8 till 72 timmar för äggen att kläckas och en fluglarv är runt 12 millimeter lång. Sedan får larven utvecklas ytterligare i 3 till 60 dagar, innan de blir en puppa. Flugan är en puppa i 3 till 28 dagar innan den är mogen.

En husfluga äter allt organiskt material som är dött och ruttnar. Det inkluderar fekalier och grönsaksrester. Den gillar även att fortplanta sig i ruttna växtmaterial.

Och dess död

Men, hur länge lever en fluga? En vanlig husfluga lever mellan 15 och 30 dagar. Har du nånsin undrat varför flugan hamnar på rygg när den har dött? Det här beror på att dess tyngdpunkt ligger uppe på ryggen.

Så slipper du flugor i hemmet

Det kan som sagt vara störigt för dig om du har fått flugor inomhus. Men, det finns åtgärder du kan ta för att bli av med dem.

  1. Håll rent: Flugor äter allt organiskt, så se till att göra rent i köket, men även i trädgården. Där tar du bort växter och blad som börjar krokna.
  2. Inspektera sopkorgen och vattentunnor: Gör noga rent dem och se till att ha ett lock på.
  3. Plocka upp bajset: Om du har hund, eller häst för den delen, se till att plocka upp bajset och släng det i ett tätt kärl.
  4. Investera: Köp insektsnät till dörrar och fönster, då kan du fortfarande ha det öppet men ändå slippa att få insekter. Du kan även köpa flugfångare.

Allt om flugan

Nu har du koll på det mesta om husflugan. Bland annat dess karaktär, vad den äter, var den gillar att fortplanta sig, men även hur länge den lever. Och, dessutom, hur du ska göra för att undvika att den kommer in i huset.