hur länge lever en kanin

Hur länge lever en kanin?

Den högsta ålder som registrerats på en kanin hittills är 18 år. Mer normal livslängd är dock 9-10 år, i alla fall för tama kaniner. Den minsta kaninen, dvärgkaninen, väger mellan 250-450 gram och kan bli ännu äldre. Upp mot 10 år och ibland mer än så är inte ovanligt för tama dvärgkaniner. De lever även i vilt tillstånd i USA.

Den största kaninrasen är Belgisk jätte och de väger upp till 10 kg. En Belgisk jätte lever mycket kortare än exempelvis dvärgkaninerna. Deras livslängd är 5-6 år. Storleken på kaninen spelar alltså stor roll för dess livslängd.

Lika viktigt är hur kaninen lever. I det vilda är det svårare för kaninen att klara sig från att bli tagen av rovdjur. Även vissa sjukdomar slår hårt på de vilda kaninerna. Tillika är extrem kyla, värme och brist på mat och vatten också livshotande för vilda kaniner.

Så här kan du enkelt påverka din kanins livslängd

Tamkaninens livslängd beror mycket på hur den sköts och hur den får leva. En hona lever kortare tid än en hane. Troligtvis är det för att honan är dräktig och får ungar som kortar ner livslängden för en hona, eftersom det här sliter på dem. Därför kan det vara bra att kastrera en kaninhona för att öka möjligheterna till ett längre liv.

Om du ger kaninen mat som den äter i vilt tillstånd mår den som bäst. Det kan vara exempelvis blad, gräs och kvistar på sommaren samt hö tillsammans med bladgrönsaker på vintern. Du bör undvika sötsaker, nötter, frön och kraftfoder, eftersom det inte är något som deras magar är gjorda för.

En kanin behöver kärlek, närhet och aktivitet. Kaniner älskar att vara ute och röra på sig! Gräva, springa och leka. Putsa på varandra och ligga nära. Om du din kanin de förutsättningarna så kommer den också att må bättre. Har du en ensam kanin, får du ta över jobbet som närmaste kompis. En kanin som inte får motionerna, leka och röra på sig lever kortare tid.

Därtill kommer tand- och klovård. Du måste kontrollera att din kanins klor inte blir för långa, likaså dess tänder. Att gnaga på pinnar hjälper exempelvis tänderna att slipas ner.

Ett sätt att hjälpa kaninen med klorna är att vara ute mycket. Den kan då vara ute och gräva i jorden, vilket hjälper till att hålla klorna korta.

Lika viktigt är hur pälsen vårdas. Att hjälpa till med att putsa och hålla pälsen ren är framför allt viktig om kaninen är ensam eftersom de hjälper varandra med pälsvård. Har du en kaninras med lång päls behöver den mer hjälp av dig. Även om du har två eller fler kaniner. Allt det här leder sammantaget till att din kanin lever längre.

Hur länge lever en kanin – förebyggande veterinärvård

Det finns två allvarliga sjukdomar som kan drabba kaniner. Det går att vaccinera kaninen mot de här sjukdomarna och för ovaccinerade kaniner leder sjukdomarna vanligen till döden. Sjukdomarna förekommer på Gotland, i Skåne och de har börjat sprida sig längs västkusten upp mot Göteborg.

Myxomatos (äkta kaninpest) leder till att en ovaccinerad kanin normalt avlider inom ett par veckor. Kanin gulsot ger ett dramatiskt sjukdomsförlopp och leder även det till att kaninen avlider. Det är därför bra att tänka på att vaccinera kaninen enligt rekommendationerna.