hur länge lever en katt

Hur länge lever en katt?

Livslängden på en katt beror på många olika faktorer. Men det vi kan börja med att säga är att en katt kan leva upp till 20 år om omständigheterna är optimala. Det här har nästan helt och hållet att göra med hur kattägaren tar hand om sin katt.

Det gäller val av foder, vanor, huruvida katten ska bli steriliserad, alternativt kastrerad, eller inte. Allt det spelar in på hur länge lever en katt. Det som i statistiken kortar ner kattens liv betydligt är framförallt risken att förolyckas.

Livet utomhus

En katt som går utomhus löper risken att förkorta sitt liv betydligt. Biltrafiken är en sak som har stor inverkan på hur just statistiken ser ut. Det är många katter som blir påkörda av bilar varje år.

Katter som bor på landet och vistas utomhus kan röra sig över rätt stora om områden och då är det förstås också vanligt att den katten passerar bilvägar. En katt på landet kan också falla offer för rovdjur och det finns gott om otrevliga historier om katter som blivit tagna av både räv och örn.

Katter är också väldigt nyfikna och gillar att gömma sig. Det kan de även göra under bilar och många katter kan förolyckas av den anledningen. Den här nyfikenheten gör det också lätt för en katt att bli inlåst. Det är inte alls ovanligt att katter bli instängda i garage, förråd och källare för att det hittat en trång liten ingång och av nyfikenhet tagit sig in där.

Innekatten

En katt som bara är inne lever tryggt och de katter som i genomsnitt också lever längst. Innekatter är givetvis inte med om olyckor inte i samma utsträckning utan lever i en mycket skyddad miljö. De är ofta väldigt älskade familjemedlemmar och väl omhändertagna av sina ägare.

Som kattägare är det viktigt att tänka på att val av foder eftersom det är väldigt viktigt för kattens välmående. Det finns kattmat av lägre kvalitet och den typen av mat kan i vissa fall orsaka njursten hos din katt. Det är därför viktigt att läsa på om njursten hos katt och vilket foder som är lämpligt för att hålla katten frisk och kry.

Kastrerad eller okastrerad katt

De flesta som har en innekatt föredrar att kastrerade den. En okastrerad hankatt kan vara i stort sett omöjlig att ha inomhus, då de märker revir och det är en väldigt besvärande lukt. Det slipper du om katten är kastrerad.

En katt som går ute och är okastrerad är också mycket lugnare, slåss inte, jagar inte honor och har också ett mindre revir. Det här bidrar givetvis i allra högsta grad att katten lever längre.

Sterilisering

Den motsvarande åtgärden du kan göra om du har en honkatt är sterilisering. En osteriliserad honkatt som inte äter p-piller kommer att bli dräktig ungefär två gånger i året. Det är alltså väldigt viktigt att se till att det inte sker om du är en ansvarstagande kattägare. Det här är en enkel åtgärd som bidrar till att öka kattens livslängd eftersom många kullar ungar sliter på katthonans hälsa.