hur länge smittar en förkylning

Hur länge smittar en förkylning?

Först och främst är det mest vanligt att bli förkyld under vinterhalvåret. I genomsnitt brukar en vuxen människa vara förkyld två gånger per år. Du kan göra många saker för att undvika en förkylning.

Trots att du sover åtta timmar per natt, äter hälsosamt och rör på dig regelbundet finns risken att bli smittad av någon som redan är förkyld. Därför kan det vara klokt att distansera dig från någon som är förkyld. Men om du själv redan är förkyld kanske du har funderat på hur länge smittar en förkylning?

Hur förkylning smittar

Oavsett om du är inne eller ute ska du veta att förkylning smittar via luften. Trots att du har avstånd kan alltså en nysning transportera sig via luften hela vägen till dig. Dessutom är det viruspartiklar i form av väldigt små droppar som kan samla sig nästan var som helst. När du är förkyld och exempelvis hostar kan droppar med viruspartiklar hamna på ett dörrhandtag.

Därefter kan någon som är frisk komma och öppna dörren med hjälp av handtaget. Eftersom viruspartiklarna sitter på dörrhandtaget får den friska personen viruset på händerna och kan vid beröring av ansiktet få in det i munnen. Den största smittorisken är inomhus där ytan är begränsad och luften statisk. Nedan har du tips på vad du kan göra för att undvika smitta andra:

  • Ha bra handhygien
  • Undvik trånga utrymmen inomhus där mycket folk är samlade
  • De som är förkylda kan nysa och hosta i armvecket

Så hur länge smittar en förkylning egentligen?

Trots att du inte känner dig sjuk eller går omkring och hostar kan du redan vara sjuk utan att känna av det. Symptomen kan vara fördröjda och komma efter en tid och under tiden finns risken att du smittar andra. Den tidsperioden du smittar mest är dagen förkylningen bryter ut. Dessutom smittar du flera dagar efter att du blivit förkyld.

Vanligtvis brukar en vanlig förkylning avta i intensitet efter några dagar men kan hålla i sig längre. Eftersom du är smittsam under hela perioden du är förkyld är det också lämpligt att veta vad du kan göra om förkylningen håller i sig.

Om förkylningen inte går över

Inte sällan brukar kroppen bli lite svagare vid en förkylning och det är vanligt att både tappa aptit, sluta träna eller röra sig mindre. Immunförsvaret blir på så sätt försvagat och du kan då bli ännu mer benägen att bli förkyld igen. Dessutom kan förkylningen ibland hålla i sig och det känns som att den aldrig går över.

Men då ska du komma ihåg att det är förkylningar du får flera gånger. Därmed kan du försöka upprätthålla en sund livsstil så snart som möjligt genom att träna, äta hälsosamt och få D-vitamin genom att gå ut.

Summering hur länge smittar en förkylning

Det är vanligast att bli förkyld under de kallare vintermånaderna när det dessutom är mindre sol. Eftersom solens D-vitamin kombinerat med regelbunden träning och hälsosam kost bidrar till stärkt immunförsvar är det bland det viktigaste du kan göra för att undvika förkylning.

Du kan också ha bra handhygien, hosta i armvecket och undvika stora folkmassor inomhus. Hur länge smittar en förkylning? Beroende på hur länge du är förkyld är du smittsam under hela förkylningen och smittar även innan förkylningen bryter ut.