hur långt är ett maraton

Hur långt är ett maraton?

Bara i Sverige finns det omkring 30 olika maratonlopp och varje år genomförs 100-tals maraton runt om i världen. Svaret på frågan hur långt är ett maraton, är att det faktiskt finns olika distanser som blir benämnt som ett maraton.

Här går vi igenom vad ett maraton egentligen är, svarar på din fråga om hur lågt är ett maraton samt går igenom några av de mest populära maratonloppen.

Vad är ett maraton?

Maraton är framförallt en olympisk löpgren, även om begreppet också används inom andra sporter. Det första maratonloppet blev anordnat i Boston 1987 och året efter sprang vi det första maratonloppet i Sverige.

Så hur långt är ett maraton? Jo, 1920-talet fick maratonlopp en bestämd längd, nämligen 42 195 meter. Innan det hade distansen legat mellan 40 och 43 kilometer.

Än idag är det längden på strax över 42 kilometer som räknas som ett maraton. Idag finns det även halvmaraton med distansen 21 097,5 meter. Därtill finns också ultramaraton, men som officiellt inte räknas som ett maraton eftersom distansen är längre än 42 kilometer.

Maraton i Sverige

De omkring 30 maratonlopp som finns i Sverige innefattar både fulla maratonlopp och halvmaraton. Här nedan besvarar vi frågan hur långt är ett maraton mer ingående och tittar närmare på några av Sveriges mest populära maratonlopp.

Stockholm Maraton

Varje år sedan 1979 springer tusentals människor Stockholm Maraton. Loppet är ett maraton med den klassiska maratondistansen på 42 195 meter. Stockholm Maraton är Sveriges största maratonlopp och 2014 slog det rekord över antalet anmälda deltagare. Då var det hela 21 942 människor som anmälde sig till loppet och 16 736 av dem kom starten för loppet.

Göteborgsvarvet

Maratonloppet Göteborgsvarvet är ett så kallat halvmaraton och har alltså en distans på 21 kilometer. Eller för att vara mer exakt 21 097,5 meter. Loppet arrangeras för första gången 1980.

Redan första året var det närmare 2000 människor som anmälde sig till loppet och idag är Göteborgsvarvet ett av världen största långdistanslopp med över 60 000 anmälda varje år.

Växjö Maraton

Maratonbanan i Växjö går runt den stora sjön som ligger ett stenkast från stadens hjärta. Distansen runt sjön är bara 5,81 kilometer. För att genomföra ett fullt maratonlopp springer du då nära 8 varv runt sjön. Det är inte ovanligt att de som deltar i loppet avslutar efter ett eller några varv, eller bara springer ett halvmaraton.

Det första maratonloppet i Växjö blev arrangerat 1994 och antalet anmälda brukar ligga under 1000 personer.

Ultramaraton

Att springa ett vanligt maraton på 42 kilometer är en enorm prestation. Ett ultramaraton är ännu längre och är för de som vill utmana sig till det yttersta. Så hur långt är ett maraton när det är ett ultramaraton? Det finns faktiskt ingen bestämd längd på ett ultramaraton, mer än att det ska vara längre än 42 kilometer.

Marathon des Sables är det lopp som många ser som världens svåraste ultramaraton. Det har en otrolig distans på 254 kilometer och tar således flera dagar att genomföra.