hur långt tid tar det att åka till mars

Hur långt tid tar det att åka till Mars?

Människan har varit i rymden många gånger sedan 1961 då den ryska kosmonauten Jurij Gagarin var först av alla att sig dit. Sedan dess har det varit ett race mellan främst USA och Ryssland för att ta sig till Månen.

Amerikanerna var först med att landa på månen 1969 med Apollo 11 och Neil Armstrong var den första människan som satte sin fot på månens yta.

Nu är det ett race igen för att sätta den första människan på Mars. Den här gången är det inte ett race mellan länder utan det är mellan olika privata aktörer. Även fast NASA är med i bilden.

I den här artikeln kommer du få reda på allt du behöver veta om människans planer på att ta sig till Mars.

Hur långt tid tar det att åka till Mars idag?

Den senaste farkosten som tog sig till Mars var Perseverance. Då tog resan omkring sju månader och farkosten färdades i cirka 39 600 kilometer i timmen.

Det finns dock flera svar på frågan, hur långt tid tar det att åka till Mars? Eftersom planeterna inte är stilla i solsystemet så är avståndet till dem olika långt beroende på var de befinner sig.

När Mars är som längst bort från Jorden är det 401 miljoner kilometer. Som närmast är den endast 56 miljoner kilometer bort.

Det finns olika banor i rymden att välja vid en resa till Mars. Men med dagens raketmotorer är det Hohmannbanan som gäller.

Hur långt tid tar det att åka till Mars i framtiden?

Det forskas på nya motorer och metoder för att kunna få upp en högre hastighet i rymden. Bland annat så forskas det på jonraketer och solsegel som hjälpmedel för att kunna öka hastigheten.

Det är därför extremt svårt att förutspå hur snabbt det kan gå att åka till Mars i framtiden. Skulle dessa nya motorer fungera, beräknas restiden kunna minska till så lite som några få veckor.

Vem vinner racet?

För tillfället ser det ut som om SpaceX blir de första att ta en människa till Mars. Redan 2024 är det planerat att deras första resa med astronauter till Mars ska hända. Även den amerikanska rymdstyrelsen NASA har kommit långt i sin planering men de ligger fortfarande ett par steg bakom SpaceX. NASA har planer på att ha en människa på Mars någon gång under 2030-talet.

Varför är Mars så viktigt?

Det finns flera olika anledningar varför människan bör ta sig till Mars. Dels för att kunna utforska och forska om planeten för att kunna jämföra med Jorden. Det andra är för att upprätta ett samhälle och i framtiden kunna avlasta Jorden med dess många invånare.

Det sista påståendet är Elon Musks dröm och den största anledningen till att han vill att människan tar sig till Mars.

Det finns is på Mars, det är en anledning till varför Elon Musk drömmer om att upprätta samhällen där. För att använda Mars som ett extra jordklot och för att ha Mars som en backup om något skulle hända med Jorden.