Hur man startar en blogg

hur man startar en bloggHar du någon gång längtat efter ett forum där du kan kommunicera dina tankar, erfarenheter och åsikter? Då borde du starta en blogg.

Om du har idéer om vad du vill skriva om, och är fast besluten på att starta en blogg, kan du här läsa om hur du går tillväga vid uppstarten. Kom ihåg att den kreativa kontrollen ligger hos dig, så du kan hela tiden uppdatera din blogg, så att den växer tillsammans med dig och din personliga utveckling.

Starta en blogg – steg för steg

  1. Bestäm inriktning på bloggen. Först bör du lista ut vad du huvudsakligen vill skriva om. Det kan vara en nischad blogg, som handlar huvudsakligen om ett ämne, till exempel löpning, fotografi eller hantverkt, och riktar sig till de som är likasinnade. Det kan också vara en livsstilsblogg där skribenten skriver om sitt liv och dagliga erfarenheter. Du bör skriva om det som intresserar dig och som du brinner för.
  2. Välj plattform. Det är genom plattformen du styr hur din blogg ser ut och fungerar. Vad som avgör ditt val är hur mycket kontroll du vill ha – och om du vill ha utrymme att växa till exempel genom att lära dig webbdesign och sköta den själv. De största bloggplattformarna är WordPress, Blogger och Tumblr, där WordPress är det bästa alternativet för den som vill ha så mycket kontroll som möjligt.
  3. Vilken webbadress ska din blogg ha? Det vill säga, vad skriver någon in i adressraden för att hitta till dig? För att få en URL som ”www.minblogg.se” måste du köpa en egen domän. Du kan också använda dig av gratisvarianter från bloggportalerna, då får du exempelvis tillägget .wordpress eller .blogspot i namnet.
  4. Välj tema och utseende. Nu börjar det roliga – bestäm hur bloggen ska se ut. Det här steget kan du upprepa så ofta du vill, när du tröttnar på en viss design kan du enkelt ändra den (särskilt om du använder WordPress).
  5. Börja skriva. Var dig själv. Se till att stå för vad du skriver, och alltid kunna svara för vad du postar på bloggen. Att ha en sida om dig själv är alltid positivt. Läsarna vill kunna se den som skriver i bloggen, därför är det ett plus att ha en bild och lite bakgrundsinformation.
  6. Uppdatera ofta. När du väl startat din blogg, är det bra att uppdatera ofta. En blogg som bara blir uppdaterad någon gång i veckan är det lätt att glömma bort. Så om du vill ha en välbesökt blogg, är det viktigt att hela tiden komma med nya inlägg.
  7. Skriv ned dina idéer. För att kunna ha en väluppdaterad blogg, behöver du idéer om vad du ska skriva. Därför är det bra att alltid ha möjlighet att skriva ner dina idéer. Om du exempelvis sitter på bussen och kommer på ett bra inlägg, se till att kunna skriva ner det så du inte glömmer det innan du hinner sätta dig framför datorn.