hur många ben har en spindel

Hur många ben har en spindel?

Det finns många olika sorters spindlar och i dagsläget har forskare hittat hela 42 000 arter. Inte minst om du är intresserad av insekter och djur kan spindlar vara oerhört häftigt att lära sig mer om. Spindeln är väldigt speciell på många sätt och det har bidragit till att den fått kultstatus i underhållningsbranschen. Spindelmannen är en superhjälte och känd animerad figur som också blivit filmatiserad och är populär över hela världen.

Dessutom har spindeln varit med i många filmer där den smyger fram och till slut under dramatiska former ofta tar kål på skurken. Det finns allt från giftiga spindlar till andra arter som inte är giftiga.

Trots att det finns tusentals olika spindelarter har de alla samma antal ben. Oavsett vilken spindel du studerar har de en väldigt speciell kroppsbyggnad som har fascinerat människor världen över. När du läser vidare kommer du lära dig mer om spindeln och få svar på frågan: hur många ben har en spindel?

Oavsett vilken av alla tusentals spindeltyper du är intresserad av ska du veta att alla har samma antal ben. Om du utgår ifrån spindelns kroppsbyggnad har du nu koll på att det finns två grundläggande beståndsdelar. Framkropp och bakkropp är de två delarna där även benen sitter.

Spindeln är väldigt smidig och kan förflytta sig snabbt och i olika vinklar inte minst på det nät den skapar. Anatomiskt sitter benen på undersidan av framkroppen. För att kunna förflytta sig i olika riktningar har spindeln fyra benpar. Totalt har spindeln därmed 8 ben.

Vad är en spindel?

Spindeldjur är en klass i stammen leddjur. En egenskap som spindeln har är förmågan att skapa en tråd, som egentligen är en silkestråd, precis som silkesmaskens tråd. Eftersom kroppen på spindeln är tvådelad med en framkropp och en bakkropp är den bakre delen gjord för produktion av silkestråd. Det finns spinnvårtor på bakkroppen som skiljer spindeln från andra spindeldjur. Trots att silkestråden som spindlar skapar nästan inte syns eftersom den är så tunn, är den mycket stark.

Silkestråden är gjord av en proteinsträng och spindeln använder tråden till att skapa ett nät. Med hjälp av nätet fångar den in insekter som spindeln sedan livnär sig på. Spindeln är viktig eftersom den äter skadliga insekter som flugor och myggor. Nu när du vet mer om spindeln och hur den är uppbyggd blir det enklare att förstå hur många ben har en spindel och hur det påverkar anatomin.

Summering – hur många ben har en spindel

I nuläget finns tusentals spindelarter. Trots att det finns så många olika arter där de giftigaste kan döda människor har alla spindlar samma kroppsbyggnad. Spindeln har en framkropp och en bakkropp. Den har en unik funktion där den kan skapa silkestråd via bakkroppen och skapar ett tunt men starkt silkesnät som den fångar in skadliga insekter med. Därmed fyller spindeln också nyttig funktion för oss människor.

Spindelns 8 ben sitter på framkroppen. De sitter på undersidan av kroppen och utgörs av fyra benpar som tillsammans då är 8 ben.