hur många kalorier i ett ägg

Hur många kalorier i ett ägg är det?

Oavsett om du älskar ägg till frukost eller mellanmål innan träningen är det väldigt nyttigt. Ägg är väldigt proteinrikt och bland de mest använda livsmedlen. Förutom att du kan äta kokta ägg till frukost separat eller på mackan kan du med ägg också göra omelett, pannkaka och paj.

Dessutom kan du i grytor, såser och soppor ha okokta ägg vars konsistens då är flytande. Om du istället kokar ägget blir det hårdare konsistens.Om du skalar ett kokt ägg kan du ha det i olika sallader. När du steker ägget kan du ha det i pyttipanna eller i asiatiska rätter med nudlar och grönsaker.

Oavsett hur du väljer att tillaga ett ägg innehåller det kalorier. Om du tränar mycket, bygger muskler eller bantar är det viktigt att hålla koll på kaloriintaget. När du läser vidare kommer du lära dig mer om ägg, kalorier och även hur många kalorier i ett ägg är det.

Hur många kalorier i ett ägg är det egentligen?

Förutom att ägget är proteinrikt är det också fullt av mineraler och vitaminer. Dessutom innehåller ägget en hel del kalorier. Beroende på hur stort ägget är får du i dig mer eller mindre kalorier. Trots att både äggvitan och gulan innehåller kalorier är det stor skillnad mellan de båda beståndsdelarna.

Medan gulan innehåller många kalorier är äggvitan kalorisnål. Oavsett vilket ägg du äter beror kalorihalten på äggets storlek. Om du vill äta ett mellanstort kokt ägg på ungefär 55 gram kommer du få i dig ungefär 75 kalorier.

När ägget är rått kan du dela upp äggula och äggvita för att avgöra hur stor skillnaden är i kalorier. En rå äggula innehåller 324 kalorier per 100 gram, medan en äggvita endast innehåller 44 kalorier per 100 gram.

Vad är ägg och kalorier?

Det finns väldigt många olika ägg från en stor variation av djur. Allt från fåglar, fiskar, till kräldjur och insekter samt även reptiler och grodor. Det djur vi människor äter är ägg ifrån är fåglar. I nuläget finns ungefär 10 000 fågelarter och vanligtvis äter vi kycklingarnas ägg. Ägget är uppbyggt av två beståndsdelar där äggvitan är den ena och gulan är den andra.

Äggvitan består till största delen av vatten. Hela 90 % är enbart vatten och endast 10 % är äggvita, alltså protein. Äggformen är oval, skalet är vitt och rikt på kalcium. När du äter ägg och vill hålla koll på vikten kanske du undrar hur många kalorier i ett ägg är det egentligen.

Då ska du veta att kalori är en energienhet. Kalorier är användbart när du ska ange energiinnehåll i mat och ibland innehåller olika recept antal kalorier. Annars får du själv hålla koll och därför ska du få svar på: hur många kalorier i ett ägg är det?

Sammanfattning – hur många kalorier i ett ägg

I dagsläget finns flera tusen olika fågelarter och vi människor brukar äta kycklingarnas ägg. Människor som vill hålla koll på vikten av olika anledningar ställer sig kanske frågan hur många kalorier i ett ägg är det egentligen?

Kalorihalten varierar beroende på hur stort ägget är. Dessutom innehåller äggulan mer kalorier än äggvitan. En rå äggula innehåller 324 kalorier per 100 gram, medan en äggvita endast innehåller 44 kalorier per 100 gram.