Hur mäter man ringstorlek

Hur mäter man ringstorlek? Det är något vi kommer ta upp i den här artikeln. Vi kommer gå igenom flertalet sätt du kan använda för att få fram din ringstorlek. Allt du behöver är ett snöre eller en befintlig ring som redan passar på ditt finger och en linjal. Fortsätt läsa artikeln för tips och tricks om hur du mäter din ringstorlek.

Omkrets eller diameter

När du ska mäta ringstorlek finns det två sätt du kan göra det på. Antingen mäter du omkretsen med hjälp av ett snöre eller så tar du en befintlig ring som passar på de fingret och mäter den med en linjal eller måttband. Vilket sätt du väljer spelar ingen roll, gör det som du känner är lättast.

Omkrets 1) Linda ett snöre runt fingret

För att mäta omkretsen på fingret behöver du först ett snöre, de fungerar bäst men du kan också använda en bit papper eller annat böjbart material. De viktigaste är att det du väljer går att linda runt fingret. Linda de material du valt runt fingret försiktigt tills att materialet möter varandra, viktigt att vara noggrann eftersom ett par millimeter gör stor skillnad.

Omkrets 2) markera där snörets ändar möts och mät

När du lindat snöret runt fingret är det dags att markera vart ändarna möts. Lägg ut snöret på ett bord och mät från ändan till markeringen, då har du fått omkretsen på ditt finger. Här gäller det att tänka på att knogen oftast är tjockare än ditt finger och ringen måste anpassas så den går över knogen.

Hur mäter man ringstorlek

Diameter 1) Utgå från en ring som passar

Du kan även välja att utgå från en ring som redan passar på fingret. Då mäter du istället diametern på ringen och är det lättare valet av de två eftersom en ring som redan passar inte kan vara fel så länge du är noggrann när du mäter. Använd ett hårt material som en linjal eller tumstock när du mäter.

Diameter 2) Mät rakt över med en linjal

När du hittat en ring som du vet redan passar är det dags att leta fram en linjal, lägg ringen på en hård yta och mät rakt över med linjalen. Nu har du fått diametern på ringen. Med hjälp av diametermåttet kan du gå till en juvelerare som nu kan skapa en ring som passar ditt finger helt perfekt.

OBS – ringen ska komma över knogen

Det är väldigt viktigt att du noterar att om du väljer att mäta fingret med ett snöre, tänk då på att ringen ska komma över knogen också, det vill säga, mät inte allt för tight på fingret. Bästa sättet är att ta en ring som du vet passar och kommer över knogen, mät diametern på ringen och det är klart.

Vill du mäta din ringstorlek behöver du bara ett fåtal saker som oftast finns i varje hem. Som ni sett i artikeln är det väldigt enkelt och går fort att göra. Du behöver givetvis inte använda exakt de vi skrivit om så länge du kan mäta omkrets eller diameter med något. Se även till så att fingret inte är kallt när du mäter.