hur mycket är en matsked

Hur mycket är en matsked?

Att laga mat med nära och kära eller göra en födelsedagstårta till din bästa vän är en härlig känsla. Ofta är händelserna förknippade med många olika ingredienser som du behöver lägga ihop enligt ett recept. Dessutom finns det ofta tips och trix angående hur mycket det ska vara av en specifik ingrediens för att verkligen lyckas.

Oavsett om det är en maträtt eller bakverk är det alltid lika roligt när du som kock blir uppskattad. Bland det viktigaste du måste veta för att vara en framgångsrik kock är att mäta mängden på olika ingredienser.

När du ska mäta upp mindre substanser i samband med matlagning eller något annat sammanhang är det bra att hålla koll på hur mycket är en matsked. Oavsett om det är en tårta där du behöver mäta mängden mjölk eller om du ska göra smoothie med yoghurt kan du behöva använda matskedar. Här nedan kommer vi att lära dig mer om matskedsmåttet och hur mycket är en matsked?

Så hur mycket är en matsked egentligen?

Det finns olika volymmått och bland de minsta är milliliter. Förutom det finns även större volymmått som centiliter, deciliter och liter. Om du går till mataffären kan du exempelvis köpa 1,5 liter mjölk eller några deciliter grädde. Håll koll på att en centiliter är 10 milliliter, en deciliter är 10 centiliter som motsvarar 100 milliliter. En liter är 10 deciliter, som är 100 centiliter, vilket motsvarar 1 000 milliliter.

Så, hur mycket är en matsked? Jo, en matsked motsvarar 15 milliliter. Därmed är en matsked exempelvis större än en centiliter som motsvarar 10 milliliter. Men en matsked är mindre än en deciliter som motsvarar 100 milliliter.

Vad är en matsked?

Först och främst är matsked ett volymmått. Trots att det finns många olika mått som tesked och decilitermått är det väldigt vanligt med just matsked i samband med matlagning. Termen matsked vittnar om att måttet historiskt sett har varit använt med hjälp av en vanlig sked. Med andra ord det bestick som människor vanligtvis ätit mat med. Beroende på vilket land du bor i kommer måttet för matsked variera.

Om du bor i exempelvis Storbritannien, USA eller Sverige är en matsked mindre jämfört med Australien. Men oavsett om en matsked är mer eller mindre är skillnaderna små. Trots skillnaderna brukar en matsked när det blir uppmätt anges i milliliter.

Summering – hur mycket är en matsked

Oavsett om du ska göra en tårta, laga mat eller behöver piggna till med en smoothie inför träningen är det bra att veta hur du ska mäta ingredienser. Matsked är ett volymmått bland många andra. Förutom matsked finns volymmåtten milliliter, centiliter, deciliter och liter.

För att mäta upp en matsked är det användbart att använda milliliter. En liter mjölk du köper i affären motsvarar 1 000 milliliter. I kontrast till det är matsked en mycket mindre volym. Om du använder millilitermåttet för att definiera en matsked, är svaret på frågan ”hur mycket är en matsked” alltså 15 milliliter. I kombination med måttet tesked (10 milliliter) och kryddmått (1 milliliter) är det ett mått du ofta har användning av.