hur mycket pasta per person

Hur mycket pasta per person egentligen?

Har du också stått och försökt ögonmåtta fram hur mycket pasta som ska kokas? Alltid blir det lite för lite, eller lite för mycket. Sällan blir det precis lagom mycket. Nu kan du lämna ögonmåttet, och en gång för alla bestämma hur mycket pasta som beräknas per portion. Men först finns det några små detaljer som kan ha stor betydelse för att beräkna hur mycket pasta per person.

Se till vilken pasta du ska koka

Idag finns det hundratals olika sorters pasta; spagetti, cannelloni, farfalle, fettuccine, fusilli, linguine, orrechiette är några få exempel. Därför är första steget är att titta på vilken pasta som du ska koka. Är det en färsk pasta, fylld pasta eller kanske pasta gjord på annat än vete?

Pasta kan även vara gjort på exempelvis kikärtor, bönor eller kanske linser. Det finns även pasta idag som är gjort på en viss del traditionellt vete men som har tillsatser i form av linser eller bönor exempelvis. Se även om pastan är glutenfri, detta kan också variera hur mycket du ska ha per portion.

Hur mycket pasta är en normalportion med vanlig pasta?

En normalportion beräknas till 70-80 gram okokt pasta. En kontroll hos pastatillverkare visar att det kan vara ett brett spann, allt från 56 till 100 gram per portion. Där emot är ett standardmått på restauranger cirka 110 gram okokt pasta per portion. Med den slutsatsen kan alltså en normalportion pasta variera från 75-110 gram okokt pasta per person.

Hur mycket pasta är en normalportion med färsk pasta?

Om vi istället tittar på en normalportion med färsk pasta ser den lite annorlunda ut. Där är en normalportion på cirka 110-130 gram okokt pasta per portion. En färsk pasta är ofta betydligt tyngre i vikt och innehåller även mer fyllning exempelvis.

Se till vilka tillbehör ska du ha till måltiden

Glöm inte ha med i åtanke vilka tillbehör du ska ha till din pasta. Ska du ha proteiner i form av kött eller ost, exempelvis fläskfilé, kyckling, mozzarella, parmesan eller ricotta kan du ofta dra ner lite på mängden pasta.

Det kan du göra eftersom proteiner ofta är mer mättande. Ska du göra pastan vegetarisk kan du istället ofta öka mängden pasta lite. Se även över om du ska ha andra tillbehör till din måltid, exempelvis bröd, sallad eller om du ska äta någon förrätt eller efterrätt också. Det spelar också in beroende på hur hungriga dina middagsgäster är.

Hur ska jag koka rätt mängd pasta?

Se först och främst till vilka som du lagar mat till. Är det barn, ungdomar, vuxna eller äldre? Tänk på att barn och äldre ofta äter mindre, medan ungdomar och vuxna i allmänhet äter mer. Se sedan över vilken typ av pasta det är och vilka tillbehör du ska ha till.

Så till slutsatsen: väg din pasta för att se så du får rätt beräknad mängd per portion. Satsa på en bra matvåg så du får ett exakt mått på hur mycket pasta du ska koka.

Glöm inte följa tipsen nästa gång du kokar pasta. Lycka till!