hur mycket växer håret på en månad

Hur mycket växer håret på en månad

Känns det som att ditt hår har slutat växa? Eller känns det som det växer som ogräs? Men hur mycket växer håret på en månad egentligen? I genomsnitt växer ett hår mellan 0,5-1,7 cm per månad. Detta är dock väldigt individuellt, och kan bero på många olika faktorer. Hur du lever och hur du tar hand om ditt hår kan ha stor inverkan på hur det växer. Här nedan sak vi se litegrann vad det kan bero på.

Hur växer håret?

För att förstå ditt hår är det bra att börja med att titta på hur håret faktiskt växer. Varje hårstrå växer från så kallade hårsäckar. Vi har ungefär 100 000 hårsäckar på i vår hårbotten. I varje liten hårsäck växer det sedan ett hårstrå. Allt börjat alltså i hårbotten, så om du vill ha ett långt friskt hår är det en god idé att ta hand om hårbotten först och främst.

Lär dig hårets fyra olika faser

Håret har i stort sett fyra olika faser; den anagena, katagena, telogena och den exogena. I den första fasen, den anagena som även kallad hårväxtfasen, varar mellan två till sju år. Katagena, den andra fasen, även kallad övergångsfasen, varar mellan två till tre veckor. Den tredje fasen, den telogena, även kallad vilofasen, varar i ungefär tre månader. Till sist har vi den exogena fasen som är fasen där håret faller av. Dessa fyra steg beskriver ett hårstrå livslängd.

Om det känns som ditt hår inte växter

Känns det som ditt hår inte växer? Om du känner att ditt hår växer långsamt så se över dina hårvanor och framförallt hårbottenvanor. Hur ser hårbotten ut? En frisk hårbotten skapar friska hårsäckar och skapar möjlighet att producera ett friskt och starkt hårstrå.

Men se även över dina längder, och ta hand om dina toppar på bästa sätt. Klipp dig regelbundet, och använd locktänger och plattänger med försiktighet. Använd alltid värmeskydd om du använder värmeverktyg till håret, även när du använder hårfön.

Ta hand om ditt hår inifrån och ut

Glöm inte att mycket av hårets mående även kan spegla måendet på insidan. Titta så att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler som gör att håret får det som krävs för att skapa friska starka hårstrån. Se även vidare genom att äta en allsidig kost, något som också kan speglas i ditt hårs mående.

Enkla tips i vardagen för att ta hand om ditt hår

Se till att gärna sova med en lös fläta så håret inte gnids och skaver under natten. Använd ett örngott gjort i silke för att skapa mindre slitage på håret jämfört med ett i bomull. Tvätta även håret lagom ofta, och använd gärna inpackning varje vecka. Inpackningen ger näring till topparna i håret.

Det är även en god idé att massera hårbotten regelbundet. Detta för att öka blodflödet, något som även kan öka tillväxten i hårbotten. Sista tipset är att försöka att stressa mindre, något som verkligen kan synas även på din hårkvalitet.