hur ordnar man en babyshower

När bästa vännen eller systern väntar barn är det något vi verkligen vill fira. En babyshower är perfekta tillfället att samla mammans kvinnliga familjemedlemmar och vänner under festliga former. Här får du värdefulla tips och råd inför uppdraget hur ordnar man en babyshower. Tanken är att mamman verkligen ska överösas och ”duschas” med kärlek och en och annan present innan hon går in i sin babybubbla med amning, blöjbyten och nattvak. Då är det bra med lite framförhållning och planering så festen blir riktigt lyckad.

Utgå alltid från mammans skick

Det är blivande mamman som är föremålet för tillställningen och då är det fint om hon kan njuta av den till fullo. Därför bör du inte hålla en babyshower för sent i graviditeten då risken är stor att mamman känner sig trött och otymplig. En till två månader innan födseln brukar vara lagom, alltså i den sista trimestern. Det är också kul om magen syns ordentligt och mamman kommit över illamående med mera, så för tidig babyshower är inte heller att rekommendera.

Försök vara flexibel gällande datum

Ibland är det svårt att hitta ett datum som passar alla. Ta därför fram ett par datum att välja på och se vilket som passar de allra flesta inbjudna. Det kan ju vara så att släkt och vänner som bor långt borta vill vara med på festen och sannolikt behöver lite framförhållning för att kunna ordna med resan. Glöm heller inte att kolla att huvudpersonen finns på plats när du tänkt hålla babyshowern – det vore ju snöpligt annars!

Överraskning eller inte?

För det mesta är det vänner, familj eller kollegor som tar tag i och styr upp en babyshower. De brukar också ha ganska bra koll på vilka gäster som blivande mamman skulle önska vara med på festen. Annars går det också fint att be huvudpersonen att göra en lista på personer hon gärna vill ha med. Då riskerar du inte att glömma hennes trevliga kollegor eller gamla studievänner som du själv aldrig träffat. Huvudsaken är att föremålet för festen inte själv behöver arrangera något inför kalaset.

Välj en bekväm och mysig lokal

Det vanligaste är att ställa i ordning babyshowern hemma hos någon. Då blir det personligt och inte så stelt. Självklart är det en fråga om plats också. Är ni många är det kanske bättre att ordna en lokal. Det är ju ändå möjligt att dekorera så att lokalen blir riktigt trevlig. Bjud gärna på lite plockmat och kolla då upp så att gravida modern själv kan äta allt som bjuds. Vill du kan du servera alkoholhaltiga drycker, men annars är alkoholfritt uppenbarligen att föredra.

Boosta kärlek till tillställningen

Hela tillställningen går i kärlekens tecken och är ett sätt för nära och kära att ge blivande modern full uppmärksamhet. Förr i tiden var babyshowern ett tillfälle att ge förstagångsföderskan goda råd inför förlossning och föräldraskap, men numera är det snarare en fest då vi hyllar och omfamnar mamman och ger välkomna presenter inför babyns nedkomst. Som alla mammor vet kan det vara svårt att hitta kvalitetstid med väninnorna när väl babyn kommit till världen, så detta är en välkommen tillställning.

Dekoration – smarta tips

På en babyshower är det festligt med mycket dekorationer. I presentbutiker och på nätet kan du hitta massor av fint pynt att dekorera med såsom ballonger, bordspynt, girlanger, banners och servetter. Beroende på om det är en pojke eller flicka som väntas finns allt i passande färger. Är könet inte känt ännu finns roliga produkter som avslöjar det på babyshowern, exempelvis ballonger med konfetti.

Gåvor och presenter

Presenterna brukar vara saker som mamman och babyn får glädje av. Är det första barnet är det enklare att hitta bra prylar. Exempel på gåvor är babyleksaker, nappflaskor och startkit till bebisen. Finns barn sedan innan är engångsartiklar som blöjor och hygienprodukter bra tips och du kan dessutom göra en kul blöjtårta av dem. Vill ni kan ni gå ihop några stycken och sticka in andra presenter i tårtan. Placera ett gosedjur på toppen och tårtan är fullständig.

En babyshower är en uppskattad händelse. Alla är glada och förväntansfulla och ni har alla kul tillsammans samtidigt som mamman får total uppmärksamhet. Vill du kan du förbereda några lekar som frågesport, babybingo eller till och med pyssel. Presenterna är inte det viktigaste och ni väljer själva vilken nivå ni ska lägga kostnaden på. Se bara till att alla inbjudna är med på upplägget. Huvudsaken är att alla har roligt och att blivande mamman får ett minne för livet.