Hur ordnar man en begravning

När någon närstående avlider är sorgen ett faktum, men det finns också saker som måste fixas. Men hur ordnar man en begravning när allt känns tungt? Vi ger dig konkret informtion om hur du smidigt planerar begravningen när allting tycks vara uppochner. Vi tipsar dig om hur du väljer begravningsbyrå samt mycket mer.

Vilka delar omfattas en begravning av?

En begravning omfattas av tre olika delar. Första delen är bisättningen då den avlidne lämnas över för att förvaras inför kommande begravningsceremoni, gravsättning eller kremering. Andra delen är begravningsceremonin, som inte är obligatorisk. Den kan hållas såväl kyrkligt som borgerligt. Sista delen är antingen gravsättning av kistan eller urnsättning beroende på vilket ni har bestämt er för.

Hur väljer man rätt begravningsbyrå?

Ett bra sätt att börja på är att googla på begravningsbyråer i din stad, det brukar finnas flera alternativ. Du kan också få tips från släkt och vänner som har goda erfarenheter av någon byrå. Alla begravningsbyråer brukar erbjuda kostnadsfri rådgivning, på så sätt kan du besöka flera stycken och sedan välja den du trivs bäst med.

Kan en begravning planeras ”online”?

Ja det finns begravningsbyråer som erbjuder dig att planera begravningen online. Kedjan Fonus som har närmare 180 begravningsbyråer i landet låter dig välja om du vill planera större delen online, men vill sedan även ha ett möte. Det finns också de byråer som erbjuder helt webbaserad planering utan något fysiskt möte.

Begravning med kista eller urna?

I Sverige är det vanligt att den avlidna kremeras och att askan sedan begravs i en urna, men det finns också möjlighet att jordfästas. Det är viktigt att ta hänsyn till den avlidnas önskemål, om det är någonting ni talat om när de levde. Vid begravning med urna har ni längre tid på er att ordna begravningen.

Var ska begravningen hållas?

Först och främst måste ni bestämma om begravningen ska hållas i kyrkan eller borgerligt. Begravningen måste inte ske på den ort där den avlidna var bosatt och även här ska den avlidnas önskemål respekteras. Det är inte ett krav att ha en begravningsceremoni men ni måste ändå välja ut en gravplats, eller ansöka om tillstånd att sprida ut askan.

Hur informerar man släkt och vänner?

Ett vanligt sätt att informera folk om begravningen är genom att skriva det i den dödsannons som förs in i tidningen. Det finns också möjlighet att skicka inbjudningar till de som berörs men det är ovanligt. Dock är det vanligare att inbjudan sker personligen. Information om eventuell minnesstund brukar också anges i dödsannonsen.

Våga tala om döden med familjen

Det är bra att prata om döden med familjen, såväl barn som vuxna. Det är också klokt att uttrycka dina önskemål gällande din egen begravning så att dina närstående vet vad du önskar när din tid är kommen. Döden har en naturlig plats i våra liv och genom att prata om den kan det bli enklare i sorgens tid.

Att planera en begravning är jobbigt då det handlar om ett sista avsked av någon du älskar och saknar, men vi har gett dig en del tips för att underlätta planeringen. Du kan välja att planera allt på nätet, men du kan också besöka en begravningsbyrå. Ta alltid hänsyn till den avlidnes önskemål.