Hur ordnar man ett bröllop

Hur ordnar man ett bröllop och får planeringen och slutförandet att flyta på smidigt? Det är frågor vi ska besvara i den här artikeln. Vi riktar oss till dig som ska gifta dig eller dig som ska planera bröllop åt någon annan och vårt mål är att göra planeringen enklare för dig.

Var ute i tid

En av de viktigaste sakerna att tänka på inför bröllopsplaneringen är att vara ute i god tid. Om bröllopet ska kunna ske på utsatt datum måste ni tänka på att boka såväl kyrka som festlokal långt innan då de bästa platserna tenderar att bokas långt i förväg. Det är bättre att vara ”för tidig” med bokningar såväl som inbjudningar.

Boka kyrka eller ceremonilokal

Oavsett om vigseln ska ske i kyrkan, någon annan typ av ceremonilokal eller utomhus måste ni boka in datumet med vigselförrättaren. För att vigseln ska räknas måste en godkänd person utföra den och även om vigseln ska ske utomhus måste ni alltså boka in en tid med förrättaren. Tänk på att festlokalen ska vara ledig samma dag.

Besök och välj ut festlokal

Festlokalen är en viktig del av bröllopet, då bröllopsfesten är där ni kommer spendera mer tid. Om ni ska ha ett stort bröllop är det viktigt att ha en festlokal som rymmer tillräckligt många människor. Vårt bästa tips är att du besöker de olika lokalerna och känner efter om det kommer vara en bra plats för bröllopsfesten.

Hur ordnar man ett bröllop

Inbjudan och gäster

Även inbjudningarna måste skickas ut i god tid, gärna några månader innan bröllopet. Tänk över er budget när ni går igenom gästlistan, samt om ni bara vill att de närmaste ska närvara. Om ni vill vara säkra på att folk kan komma kan ni skicka ett ”save the date” upp till ett år i förväg, så de reserverar datumet i sin kalender.

Dekoration, mat och dryck

När lokalen är bokad kan du börja planera för dekorationerna, samt vilken mat och dryck som ska serveras. Ska det vara catering eller ska maten lagas själv? Om det ska lagas själv är det klokt att tillaga rätter som kan förberedas i förväg. Även bröllopstårtan brukar vara en viktig aspekt för brudparet, beställ den i god tid.

Tal och underhållning

Det är vanligt att människor vill hålla tal under bröllopsfesten och det är klokt att du som anordnar bröllopet har information om vem som vill göra det, så att ett visst schema kan upprättas. Sedan bör ni planera in om det ska finnas underhållning, ska det finnas ett live-band eller en diskjockey så att ni kan dansa?

Gåvor till bröllopsparet

Bröllopsgåvor hör till traditionen och det finns flera saker som passar bra som bröllopspresent. Ibland har dock brudparet önskningar, kanske vill de ha pengar i gåva till den kommande bröllopsresan? Det är bra att följa brudparets önskningar. En annan idé är att göra personliga gåvor med inskription med brudparets namn, de blir garanterat uppskattade.

Nu har du fått ta del av våra bästa tips för hur du anordnar ett bröllop på ett smidigt sätt och genom att följa vår lista missar du ingenting viktigt. Det allra viktigaste är att vara ute i god tid både när det kommer till bokning av ceremonilokal och festlokal samt när du ska skicka inbjudningarna.