hur stor är en fotbollsplan

Hur stor är en fotbollsplan?

Oavsett om du är en fotbollsälskare eller inte ska du veta att fotboll är världens största sport. Kanske har du någon gång tittat på en fotbollsmatch mellan några av de mer kända lagen i världen för att se superstjärnor som Cristiano Ronaldo, Lionel Messi eller Neymar.

Fotbolls VM går regelbundet av stapeln. Då blir det alltid högaktuellt att lära sig mer om sporten och även fördjupa sig i olika detaljer. Utöver allt från regler till kända spelare och historiska händelser som kan vara relevanta, tycker vi också att det är intressant att veta hur stor är en fotbollsplan?

Trots att det är ganska enkelt att förstå fotbollsregler kan det vara betydligt svårare att bedöma storleken på en fotbollsplan bara genom att titta på när två lag spelar.

Oavsett om du har bestämt dig för att betta på fotboll i soffan eller vill njuta av fotbollsupplevelse på läktaren är det intressant att hålla koll på hur stor är en fotbollsplan.

Hur stor är en fotbollsplan i teorin?

Det finns flera mått för hur stor är en fotbollsplan. Trots att det finns många olika storlekar för fotbollsplaner finns vissa mått att ta hänsyn till. Dessutom behöver måtten vara uppfyllda för att fotbollsplanen ska vara godkänd för tävlingsmatcher i seriespel. Därför finns det i teorin regler för vilka mått en fotbollsplan ska ha.

Enligt reglerna ska en fotbollsplan ha en bredd som är mellan 45 meter och 90 meter, medan längden ska vara mellan 90 samt 120 meter. Trots att det finns många olika storlekar för fotbollsplaner får de inte vara kvadratiska. Det här innebär att en fotbollsplan inte får vara 90 meter bred och 90 meter lång.

Vad är fotboll och fotbollsplan?

Bland de enklaste sporterna att spela är fotboll, bland annat eftersom det bara kräver elva spelare i ett lag och en boll att sparka in i något av de två målen. Spelarna springer omkring på en fotbollsplan som är uppdelad i två planhalvor. Respektive planhalva är även uppdelad i varsitt målområde där målvakten står och vaktar målet. Förutom målvakten finns en försvarslinje, mittfältslinje och anfallslinje.

I takt med att fotboll som sport har blivit mer utvecklat har även fotbollsplanen blivit en viktigare del av händelsernas centrum. Förutom underhållning i halvtidspaus är det ett viktigt inslag i firandet efter en vinst av match eller hela mästerskapet.

Sammanfattning – Hur stor är en fotbollsplan

Är du är uppspelt över kommande VM-turnering? Kanske har du bokat biljetterna eller ser fram emot fantastiska fotbollsupplevelser i soffan. Du är inte ensam, fotboll är världens största sport med kända fotbollslag och spelare som är älskade runt om i världen.

Oavsett hur stort ditt fotbollsintresse är kan det vara intressant att hålla koll på fotbollsplanens storlek. Hur stor är en fotbollsplan? Om du granskar fotbollsreglerna kan vi konstatera att fotbollsplanen måste ha en bredd mellan 45 meter och 90 meter. Längden ska vara mellan 90 och 120 meter. Fotbollsplaner får alltså inte vara kvadratiska. Därför är det uteslutet med måtten bredd 90×90 meter till exempel.