hur stort är sverige

Hur stort är Sverige?

Förr i tiden var Sverige till ytan mycket större än idag. Både Finland, Estland och Lettland tillhörde Sverige. Dessutom var en stor del av Norge också en del av Sverige. Idag är vårt avlånga land betydligt mindre än på Stormaktstiden. Men trots att Sverige förlorat en stor yta är landet fortfarande större än de flesta andra europeiska länder. Sverige är det största landet i Skandinavien, om vi räknar bort att Grönland tillhör Danmark.

I moderna geografiböcker har du nog ofta läst om Sverige som vårt avlånga land och att det är långsmalt. Det stämmer att Sverige är avlångt jämfört med framförallt många andra europeiska länder. Trots att landet är avlångt är det inte lika smalt som många kanske tror.

Dessutom är Sverige bland de största i hela Europa. Det finns en förklaring till varför Sverige ser mindre ut än vad det egentligen är på kartan. Vi ska kika närmare på det för att klara ut hur stort är Sverige egentligen.

Sverige är ett av Europas största länder

Först och främst har du nog snappat upp att Sverige är större till ytan än vad du ser på en karta. På platta kartor tenderar Sverige att se mycket mindre ut jämfört med storleken i verkligheten. Trots att vårt avlånga land har blivit lite hoptryckt är det förutom avlångt också relativt brett.

Jämför vi med Ryssland, USA eller något annat land som till ytan är betydligt större framstår Sverige givetvis som en liten stat. Om du däremot jämför Sverige med ett land som befinner sig direkt på ekvatorn, exempelvis Kongo, så kommer vårt avlånga land se mindre ut på en platt karta.

Sverige är egentligen ungefär lika stort som Spanien och större än både Storbritannien, Tyskland samt Italien, till arealen sett. Egentligen är det bara Spanien och Frankrike större än vårt avlånga land i Europa. Numera är det många som räknar Ukraina till Europa och Även det är mycket större än Sverige. Men låt oss titta lite närmare på hur stort Sverige är i siffror och arealer.

Hur stort är Sverige jämfört med andra länder?

Sverige är hela 450 295 km2 och Europas tredje största land. Efter det kommer Frankrike med sina 643 801 km2 och Spanien som är 505 370 km2 stort. Eftersom Ukraina, 603 550 km2 till storleken, ännu inte är medlem i EU blir det inte rättvisande att ta med landet i statistiken. Tillsammans med Färöarna och Grönland är Danmark hela 2 210 573 km2. Här beror det alltså lite på hur du räknar. Trots att landet är en del av konungariket Danmark, är Grönland ett autonomt land och kunde också räknas separat.

Om vi rör oss utanför EU och jämför med asiatiska länder är det populära resmålet för svenskar, Thailand större än Sverige med sina 513 120 km2. Jämfört med Japan som är 377 930 km2 stort är Sverige större till ytan. Om du jämför med Mellanöstern är Sverige lite större än Irak (438 317 km2) och lite mindre än Yemen (527 968 km2).

I Sydamerika är Sverige större än Uruguay och Paraguay men mindre än de flesta andra länder, såsom Brasilien och Argentina.