Hur blir man webbdesigner

Hur blir man webbdesigner?

Drömmer du om att bli webbdesigner? Du är inte ensam, yrket har blivit mer och mer populärt och efterfrågan på webbdesigners bara ökar. I vår artikel får du lära dig hur du ska gå tillväga för att jobba som webbdesigner och om du verkligen behöver en utbildning i grunden.

Utbildning eller självlärd

Att ha en utbildning i ryggen är en trygghet inom alla yrken, eftersom du då får ett kvitto på din kompetens. Det finns en mängd yrkesutbildningar att välja på inom webbdesign, både på distans och i en skolbänk. Vill du inte studera, men ändå känner att du har fallenhet för yrket så är faktiskt många webbdesigners autodidakter.

Det är fullt möjligt att bli en självlärd webbdesigner. Det bästa tipset är att öva och sedan öva lite till. Du kan bygga hemsidor till vänner som du sedan använder som referens. Lär dig bildredigeringsprogram på egen hand samt grunderna inom digital marknadsföring. Redan då har du kommit en bra bit på vägen.

Ta hjälp av Youtube

Hur blir man webbdesigner på egen hand egentligen? Att lära sig med hjälp av Youtube är idag inget ovanligt. Där kan du kan se på mängder av instruktionsvideor och då lära dig väldigt mycket inom webbdesign, steg för steg. Hittar du ingen video på svenska kan du med fördel använda söktermen tutorials, som instruktionsvideor heter på engelska.

Att koda eller inte

En webbdesigner har en väldigt bred roll och jobbar med att designa och bygga upp webbsidor. Förr behövde du kunna koda för att få ihop en webbsida, men med dagens lättanvända verktyg och färdiga skriptspråk så behövs oftast ingen kodning. Någon form av spetskompetens är dock bra att ha för att sticka ut i mängden.

Att skapa sin portfolio

En portfolio är ett dokument där du samlar dina bästa jobb som du kan visa upp, som en referens. Det finns en mängd mallar du kan ta inspiration av. Det kan också vara en idé att spana på olika konkurrenters portfolior för att få inspiration och idéer. Oavsett om du har en utbildning eller inte är en portfolio ditt ansikte utåt vad gäller din kompetens. Den kan du skapa både som egenföretagare eller om du väljer att ta en anställning.

Anställd eller egenföretagare

Inom webbdesign är det vanligt att jobba som frilansare och att ha ett eget företag i grunden. Fördelen är att du då bestämmer över din egen tid och vilka uppdrag du vill ta. Nackdelen är ovissheten om hur mycket lön du kommer få varje månad. Med en anställning har du å andra sidan tryggheten med att få en fast lön varje månad, men nackdelen att vara styrd av andra.

Jobba hemifrån

Allt fler personer har insett fördelarna med att jobba hemifrån för att lättare få ihop sina livspussel och slippa lägga tid på att pendla. När du jobbar som webbdesigner har du möjlighet att jobba helt eller delvis hemifrån. Allt du behöver är en dator och en Internetuppkoppling. Då spelar det ingen roll om du vill jobba från Bali eller från ditt lokala café.