Hur lindrar man solbränna

hur lindrar man solbranna

När vi är ute i solen är det viktigt att skydda sig från solens strålar även om vi också behöver en del solljus för att kunna bilda det livsviktiga D-vitaminet i våra kroppar. Du skyddar dig bäst genom att vara i skuggan, använda kläder som täcker huden och använda solkräm på de delarna av huden som inte skyddas av kläder. Trots detta så är det lätt hänt att bli solbränd och huden blir röd och svedd – då finns det några knep att ta till för att lindra detta.

 • After sun lotion
  De flesta varumärken som tillverkar solkräm brukar också ha after sun lotion i sortiment, en kräm som används efter att du ha varit i solen. Denna produkt kan användas efter solexponering oavsett om du har råkat ut för solbränna eller inte då den är återfuktande. Solen är uttorkande för huden och därför är det bra att återfukta den extra mycket efter att ha vistats i solen. Men after sun lotion brukar också vara svalkande vilket brukar kännas skönt på en hud som har fått för mycket solexponering. Den brukar även verka lugnande på huden vilket hjälper rodnaden att gå ner.
 • Kortisonkräm
  Kortisonkräm bör användas med försiktighet och ska absolut inte appliceras på huden efter varje solexponering så som du kan göra med after sun lotion. Men har du väl blivit solbränd och kanske också rätt kraftigt så kan kortisonkräm vara ett bra alternativ eftersom det har en läkande effekt och minskar infektion. Däremot ger den ingen kylande eller direkt effekt.
 • Aloe Vera
  Aloe Vera är en produkt som sägs kunna hjälpa mot väldigt mycket, bland annat solsveda. Många after sun lotion innehåller även Aloe Vera. Det sägs minska svedan och återfukta och mjuka upp torr hud vilket oftast känns väldigt skönt om man har bränt sig i solen. Det sägs också kunna vara inflammationsdämpande, men för det finns det ingen vetenskaplig bevisning.
 • Kylbalsam och andra kylprodukter
  Många after sun lotions innehåller ämnen som är svalkande, vilket brukar kännas skönt på solsvedd hud. Men du kan även använda kylbalsam för att få lite mer och starkare effekt. Kylan verkar lindrande och dämpande, men har tyvärr ingen läkande effekt på solbrännan. Många gånger kan dock solbrännan se värre ut än den är och efter lite nedkylning så brukar den dämpa sig. Det fungerar så klart bra med vilka kylprodukter som helst, har du bränt dig i ansiktet kan kalla gurkskivor vara ett bra alternativ.