Hur man avslutar ett brev

Hur man avslutar ett brevAtt skriva ett brev är enkelt, det gäller helt enkelt att få fram det som man vill förmedla och det finns egentligen inga fasta former för hur detta skall ske. Vanligast är helt enkelt att det ger sig själv. Något som däremot kan vara knepigare är att veta hur man skall börja och hur man avslutar ett brev.

När man avslutar ett brev kan man göra det på en rad olika sätt. Vilket sätt man väljer beror på vilken typ av brev det är och till vem det är adresserat. Det gäller att välja den avslutningsfas som passar bäst i varje enskild situation. Idag är dessa regler inte riktigt lika strikta som det var tidigare men det kan ändå vara bra att känna till dem så att man alltid vet att man har följt etiketten och gjort på rätt sätt.

Vad avgör hur brevet avslutas?

Det som avgör vilken typ av fras som bör användas när ett brev skall avslutas beror på hur formellt innehållet i brevet är och hur väl brevskrivaren känner den som brevet skickas till. Det är till exempel skillnad på ett formellt brev som skickas i tjänsten till en affärspartner och ett personligt brev som skickas till en vän eller en person som man känner.

Olika typer av avslutningar

1. Med vänlig hälsning

Den mest formella avslutningsfrasen som används när man vet vem mottagaren är men inte känner eller har träffat denna.

2. Vänliga hälsningar

Denna avslutningsfras används till bekanta eller affärspartners som man känner litegrann.

3. Hälsningar

Detta är en informell avslutningsfras som används om man känner mottagaren väl eller om det är en kollega eller affärsbekant som man ofta träffar och arbetar tillsammans med.

Förbered avslutningen

Det kan också vara bra att lägga in en liten fras innan själva avslutningsfrasen för att förbereda slutet. Bra exempel är:

  • Tack på förhand.
  • Tack på förhand med detta ärende.
  • Jag ser fram emot att diskutera detta med dig.

Tveksam? Var hellre formell

Ibland kan det vara svårt att avgöra exakt hur relationen med brevskrivaren ser ut och då brukar man som regel säga att det är bättre att vara för formell heller än för informell. Detta gäller naturligtvis inte om det är en nära vän eller en släkting. Då behöver man inte ens använda sig av denna guide utan kan i stort sett avsluta brevet hur som helst.