hur man köper och säljer aktier

Hur man köper och säljer aktier

Den här artikeln är skriven till dig som vill börja köpa och sälja aktier. Du hittar här praktiska förklaringar på frågor kring hur man köper och säljer aktier. Enligt SCB sparade över 1,2 miljoner svenskar i aktier 2021. Texten nedan hjälper dig att komma igång med din aktiehandel du också.

Vad är en aktie?

En aktie är en ägandeandel i ett företag. Det betyder att ett företags hela värde är fördelat på antalet aktier som finns i företaget. Hur många aktier ett företag består av skiljer sig från företag till företag. Priset du betalar för en aktie beror på vad företaget värderas till. Ett företag som består av till exempel 1 000 stycken aktier och varje aktie kostar 1 000 kronor värderas företaget till 1 000 000 kronor. En fond är istället en samling aktier som en förvaltare har satt ihop. Fonden kan representera en viss marknad eller följa ett visst index.

Skillnaden att handla med aktier och fonder

Du handlar aktier eller fonder genom en bank. Det kan vara genom din privata bank eller en separat internetbank som specialiserar sig på handel av värdepapper så kallade mäklare. Oftast är det mycket enkelt att starta ett konto med hjälp av till exempel BankID och du kan påbörja din handel omgående. Genom att starta ett konto för aktiehandel och sätta in kapital att handla för är du redo för att komma igång. Att handla aktier tar banken oftast ut en avgift för varje köp du gör, så kallat courtage. Hur mycket courtaget är på varierar från bank till bank och även summan du handlar för.

Redo för att handla

När du har öppnat ett konto och överfört pengar du vill handla för är du redo att börja. Via din mäklare eller bank kan du söka på de företag du är intresserad av att handla av. När du hittar ditt företag möts du av ett så kallat orderdjup. Orderdjup är där handeln för den aktien sker med budgivning mellan människor som vill sälja sina aktier och de som vill köpa. Orderdjupet rör sig oftast upp och ner under dagen. Du ser vad det senaste betalda priset för aktien varit och det står också tydligt vad du betalar i courtage för ditt köp innan du godkänner det.

Hur ser jag mina aktier och värde?

När du lagt ut din order och någon är villig att sälja till det priset du vill köpa går ordern till ett så kallat avslut, köpet är genomfört. Du hittar nu din inhandlade aktie på det kontot du använt för handeln. På ditt konto ser du hur många aktier du handlat och för vilket pris du köpt dem för.

Så kan du sälja aktier

Väljer du att sälja dina aktier så gör du precis som vid köp. Gå in på företagets aktiesida och väljer att trycka på sälj istället för köp. Du skriver i det värde du vill sälja för och antalet aktier du vill sälja. Ordern skickas iväg och när någon är villig att köpa dina aktier för det värde du begär går affären till avslut. Pengarna brukar synas rätt omgående på ditt konto men i verkligheten tar det ca 2 bankdagar innan affären gått igenom och du kan ta ut eller överföra pengarna.