Hur skapar man en app

Hur skapar man en app? Du kan antingen koda och programmera en egen eller så använder du en färdig mall. En app kan kosta olika mycket och ta olika lång tid att skapa. I vår artikel lär vi dig allt om hur du ska tänka – i allt från idéstadiet till slutskedet av skapandet. Med vår hjälp kommer skapandet gå som på räls.

En idé som ska lösa ett problem

Först av allt behöver du en idé som löser ett problem och gör livet enklare för den som ska använda appen. Lägg inte ribban för högt, de riktigt fantastiska idéerna som Pokémon Go skapas inte ofta och sådana snilleblixtar drabbar inte vem som helst. Men när du har en idé ska du absolut satsa på att utveckla den till en app.

Skissa ner en detaljerad app-idé

Nästa steg är att börja göra en skiss över din idé och hur den ska gå från din tanke till att bli en app. Till skillnad från en hemsida har appen fördelen med att den bara har en funktion och din skiss blir därför enklare. Fundera på hur design och navigering ska se ut och gör skissen så detaljerad som möjligt.

Hur skapar man en app

Egen kodning och programmering

Det finns många olika sätt att skapa kod. Den använder du sedan till grund för appens funktion. En av de vanligaste metoderna är att använda en utvecklingsplattform som konverterar projektet så att det fungerar i både mobiler med iOS och Android och även för läsplattor. Det kan vara bra att lära sig ett programmeringsspråk för att underlätta skapandet av din egna app.

App från färdiga modeller

Som vi nämnt tidigare finns det redan färdiga modeller du kan använda när du utvecklar din app och det fungerar ungefär som WordPress fungerar för hemsidor. Med hjälp av ett sådant verktyg kan du bygga en egen app med moduler och plugin-program. Även fast du väljer att bygga en app med en färdig mall bör du vara medveten om att det är tidskrävande.

Beställning av app

Om du inte vill lägga ner den tid det tar att bygga din egen app finns det möjlighet att anlita en firma eller en person som kan hjälpa dig att bygga den och få din app klar. Det som krävs är att du har en grundidé. Att bygga en app från kodning tar betydligt längre tid än om du använder en färdig mall.

Pris, tidsåtgång, svårighetsgrad

När det kommer till tidsåtgång varierar det mycket beroende på om du väljer direkt kodning eller en färdig modell. Det kan variera från ett par veckor upp till fyra månader. Samma sak gäller priset, det är betydligt dyrare att anlita någon som kodar från grunden och det kan kosta upp emot 50 000 kronor. För att klara av det behöver du nämligen avancerade kunskaper i kodning.

När det kommer till att bygga hemsidor och appar har utvecklingen gått framåt väldigt fort de senaste fem till tio åren, Att du nu med hjälp av färdiga modeller kan bygga din egen hemsida eller app utan några speciella datorkunskaper är mycket hjälpsamt. Behöver du hjälp finns det att få då många idag sysslar med att bygga appar. Vi har nu lärt dig de första stegen.