Hur använder man kontantkort på mobilen

hur anvander man kontantkort pa mobilenAnvänder du inte din mobil så mycket? Kanske ringer du bara någon gång ibland eller skickar något enstaka sms. Då kan det vara billigare för dig att använda dig av ett kontantkort istället för att ha ett abonnemang.

Kontantkort

Ett kontantkort är ett SIM-kort med ett telefonnummer som du stoppar in i din mobil och därefter kan du ladda på en viss summa, till exempel 100 kronor som du kan ringa för, SMS:a för eller surfa för. Har du kontantkort har du ingen fast månadsavgift, du betalar bara för det du använder. Det här kan också vara ett bra alternativ att ha i barnens mobiler. De kan då bara ringa för en viss summa, till exempel 300 kronor i månaden och du behöver inte oroa dig för att få gigantiska räkningar. Innan du rusar iväg och skaffar kontantkort finns det dock lite att tänka på: Har du köpt din mobil med ett visst abonnemang så är den troligen knuten till en viss operatör och du kan då inte bara byta till ett kontantkort.

Abonnemang

Ofta när man köper en mobil är mobilen knuten till en viss operatör under en viss tid, ofta ett eller två år. Mobiloperatörer subventionerar mobiltelefoner och låser mobilen till att bara fungera med ett abonnemang hos just denna operatör.

Så här skaffar du ett kontantkort:

  1. Lås upp din mobil

Vet du med dig att bindningstiden på din operatörslåsta mobil löpt ut kan du ändå inte bara skaffa ett kontantkort och börja ringa, mobilen måste låsas upp. Olika operatörer har olika procedurer för att låsa upp mobilen.

En iPhone som är operatörslåst till Tele2 låser du till exempel upp så här:

  1. Gå in på Tele2:s webbsida och gå till ”Lås upp din iPhone”.
  2. Fyll i ditt namn, personnummer och mobilens IMEI-nummer.
  3. Klicka på Fortsätt.
  4. Fyll i din mailadress.
  5. Klicka på Fortsätt till betalning och betala 300 kr med kort.

 

  1. Välj kontantkort

Det finns mängder av olika operatörer som erbjuder kontantkort och de flesta operatörer erbjuder flera olika kontantkort. När din mobil väl är upplåst måste du jämföra olika kort och se vilket som är bäst för just dig. Detta beror på hur du använder mobilen – surfar du mest eller är det mest SMS som skickas? Jämför vilket kort som ger dig lägst kostnad för det du helst vill använda telefonen till.

  1. Fyll på kontantkort

Har du valt kontantkort kan du antingen beställa det online eller köpa det i en butik. Kontantkortet levereras vanligtvis i ett paket innehållande SIM-kort, PIN-kod och PUK-kod. Allt du behöver göra för att komma igång är att installera SIM-kortet i din mobil och knappa in PIN-koden. Pengar kan du fylla på via internetbank, via telefonbank, bankomat eller genom att knappa in en kod från ett värdebevis du köper i en kiosk eller en bensinmack.