Hur fixar man en vattenskadad mobil

hur fixar man en vattenskadad mobil

Paniken utbryter när du inser att du råkat tappa din mobil i vatten, det kan vara ett snabbt fall ifrån din bakficka när du ska sätta dig på toaletten, eller ett skyfall ifrån helvetet. Hur som helst så får man panik och tar gärna till alla möjliga knep som går för att rädda sin käraste ägodel – mobilen. Varje år händer det olyckor med människors mobiler och det är just den där fuktskadan som många är rädda för då det många gånger inte går på försäkringen och för att det är så lätt att råka tappa mobilen i vatten då man oftast bär med sig sin mobil överallt.

Det finns myter om att lägga mobilen i okokt ris, att man ska kunna få ut det på försäkringen genom olika knep, att man ska kunna blåsa den varm med en hårtork. Idag svarar vi på alla dina frågor kring vattenskadade mobiler och vad du absolut inte ska göra och vad du ska göra. Dagens mobiltelefoner är otroligt känsliga för vatten och fukt och det är så lätt hänt att det är löjligt – läs vidare för att få de bästa tipsen på hur du tar hand om en vattenskadad mobil!

Det värsta som kan hända

Man avråder personer att använda ugnen när en fuktskada skett, detta kan förstöra mobilen totalt. Likaså så finns det fall där personer har stoppat in sina mobiler i frysen vilket gör det helt kört för den att klara sig. Det känns naturligt att värma upp mobilen, men detta är en myt och man avråder personer att göra detta.

Det allra värsta som kan hända din mobil är om den tappas i saltvatten då saltvatten anses ge de värsta fuktskadorna. Hamnar mobilen i saltvatten har den en 50/50 chans att klara sig, detta beror ju givetvis på hur lång tid mobilen har legat i vattnet. Sjövatten gör det också svårare för en mobil att klara sig och lättast är mobilen att reparera om den hamnat i vanligt kranvatten.

Tips och råd om du tappat mobilen i vatten

Beroende på vad du har för mobil och för märke på mobilen så ska de hanteras på olika sätt då en vattenskada uppkommer. Har du inte möjlighet att lämna in den direkt på reparation så kan du:

  • Börja med att ta ut simkort och batteri om det går och gör rent med exempelvis en tandborste och torka ur den med lite rengöringssprit
  • Plocka bort mobilskal och stäng av telefonen direkt
  • Vänd mobilen upp och ned och skaka den så att det vatten som runnit in i öppningarna och uttag kan rinna ut
  • Låt mobilen torka under en hel dag och låt den vara avstängd

Det finns också risk för att fukt tränger sig in i mobilen om du tidigare har tappat mobilen och har stora repor i skärmen, så tänk på detta när det regnar ute då skärmen kan bli helt förstörd.

Video som visar rismetoden för vattenskadad mobil

 

Hjälper det att lägga mobilen i okokt ris

Alla har troligtvis hört att man ska lägga sin vattenskadade mobil i en påse med okokt ris som går att försluta. Detta för att vätskan ska sugas upp av det okokta riset i påsen då risken att mobilen skadas minskas. Detta är mer eller mindre en myt, det är inte så effektivt som man trott att lägga mobilen bland det okokta riset. Enligt ett test som ett företag gjorde där de försökte få ut vätskan ur mobilen så kom de fram till att havregryn, kattsand och couscous var bättre sätt att få ut vätskan via. Enligt deras rekommendation så bör du lägga mobilen i en väldigt stor mängd av det du väljer att lägga den i, helst en liter och att du försöker ta isär mobilen så gott det går innan du lägger ner den. Så trots vad de säger i videon ovan så är inte ris det bästa sättet att rädda en fuktskadad mobil. 

Kom ihåg att inte försöka ladda telefonen eller sätta på den innan du är helt säker på att den är torr då detta kan skada mobilen ännu mer. Lycka till!