hur gör man en gratis hemsida

Det finns många anledningar till att göra en hemsida. Du kanske vill öppna en webbshop eller starta en blogg? Idag finns många mallar och verktyg som hjälper dig bygga en professionell hemsida helt utan utbildning. I den här artikeln kommer vi svara på frågan hur gör man en gratis hemsida med en enkel steg-för-steg guide. Målet är att du ska känna dig bekväm med webbdesign och kunna lansera en hemsida för ditt ändamål. Så snart grunden är lagt kan du bygga vidare på din sajt.

Välj ett webbhotell

Första steget är att välja vilket webbhotell du vill använda. Ett webbhotell är enkelt förklarat en tjänst som ser till att din hemsida alltid är uppkopplad mot nätet. Några populära alternativ är MissHosting och StableHost. De punkter som är viktiga att tänka på är hur stort utrymme du har och hur stor trafikmängd webbhotellet tillåter. Om du har mycket trafik till hemsidan måste det fungera fläckfritt. Annars finns det risk att de inte återkommer till din hemsida fler gånger.

Skaffa en domänsida

Nästa steg är att registrera din egen domän. Det är ett måste om du vill skydda ditt varumärke och dina idéer. Du kan registrera flera olika domäner om du har behov av det. Skulle din önskade domän vara upptagen, brukar du få flera liknande alternativ att välja bland. Tänk på att din domän måste vara enkel att komma ihåg och fylla i. Det finns ytterligare tips på hur du väljer ett bra domännamn ifall du har svårt att komma på egna idéer.

Använd ett publiceringsverktyg

Om du vill skapa en bra webbplats måste du också ha ett bra publiceringsverktyg. Det brukar även kallas för CMS-verktyg. Syftet med dessa är att du ska kunna hantera din webbplats och allt innehåll. Normalt så behöver du inga förkunskaper för att använda dem, vilket är ett plus i kanten. Du kan använda färdiga mallar för att skapa layouter och ladda upp allt ditt skrivna innehåll. Det går även lägga till bilder och videos för att göra sidan mer levande.

Tips på plattformar

Den kändaste plattformen för CMS är WordPress. Hela 30% av alla hemsidor på nätet använder plattformen idag. Det beror främst på att det är lättillgängligt och billigt. Du kan göra allt från en liten blogg till en stor webbshop. De flesta webbhotell erbjuder en one-klick installation, vilket betyder att du kan integrera din domän med ett enda knapptryck. Några alternativ till WordPress är Squarespace och Joomla. Om du driver en e-handel kan du även använda ett verktyg som heter Shopify.

Börja redigera och skapa hemsida

Nu är det dags att börja designa och skapa din hemsida. Om du inte redan har skrivit innehåll till din hemsida är det dags att börja tänka på det. Du måste även ha en banner och en footer på varje sida. Bannern är ett ställe att visa din logga och hälsa alla besökare välkomna. I footern brukar man ha kontaktinformation och andra viktiga detaljer. Lek runt med olika färgskalor och testa dig fram tills du känner dig 100% nöjd.

Tips design och innehåll

Har du brist på idéer finns det många sidor där du kan få tips på design. Du kan till exempel googla vilka färgskalor som passar tillsammans. Vill du veta vad du kan skriva kan du alltid kolla på liknande sajter. Håll utkik på vilken typ av texter de har publicerat.

Få mer trafik

Det är också viktigt att kunna driva trafik till sin hemsida. Här kommer SEO in i bilden. Om du använder ett verktyg som WordPress, kan du köpa till ett plugin som ger varje sida ett betyg för SEO. Det omfattar bland annat om du använder ett nyckelord tillräckligt ofta. Därför kan det också vara bra att investera i ett keywordtool. Där kan du se vad människor söker på och vilka nyckelord som rankar högst för tillfället. Det gäller alla branscher.

Genom att ha ett bra SEO-betyg kommer din hemsida hamna längre upp på olika sökmotorer. Det är A och O om du vill driva mycket trafik till din sajt. SEO handlar även om vilka internlänkar du lägger in i texten, om du har bilder som matchar innehållet och mycket mer. Du kommer vinna mycket på att verkligen sätta dig in i hur SEO fungerar och vad som krävs för att ranka högt. Då kommer du även spara pengar på marknadsföring.