Hur gör man ombre

Du har säkert sett den nya trenden med ombrefärgning av håret. Stilen är naturlig men kan även vara lekfull för den som väljer mer vågade färger. Är du sugen på att testa en ombre? Här får du veta, hur gör man ombre egentligen. Ombre brukar vara mörkare närmast hårbotten men det går lika bra att göra tvärtom. Om du följer stegen i texten kanske du vågar dig på att göra en lekfull ombre hemma.

Vad är egentligen ombre?

Med all säkerhet har du sett frisyrer med ombrestil utan att du tänkt på det. Det beror på att färgningen har en naturlig look. Frisyren innebär att håret är mörkare vid rötterna och ljusare i topparna. För tillfället är det väldigt populärt med denna naturliga hårfärgning. En anledning till att ombre är så populärt är att du inte behöver gå till frisören lika ofta. Eftersom bottenfärgen färgas i en mörkare nyans så syns inte utväxten så snabbt.

Olika typer av ombre – välj rätt toner

Du kan välja vilken ton som helst till ditt hår. Det vanligaste är dock att välja en nyans vid hårbotten som påminner om din naturliga hårfärg och sedan göra resten av håret ljusare. I takt med att ombre blivit populärt har det blivit vanligt att färga en ombre med allt från röda och gröna nyanser till blå. Du lägger en mörkare nyans av exempelvis röd vid hårbotten och låter den bli mer rosafärgad längre ut i topparna.

Det här behöver du

När du har köpt de olika toner du vill ha på håret se till att du också har redskap som underlättar färgningen. Har du långt hår behöver du stora hårklämmor som kan hålla undan håret när du lägger på färgen. Du behöver också aluminiumfolie, plasthandskar och en bra kam. Välj gärna en riktig frisörskam så att du enkelt kan separera håret vid färgning. För att lägga på färgen kan du använda en pensel eller en platt spatel.

Börja med att lägga färgen längs mittbenan och hårfästet

I en klassisk ombre lägger du en mörkare ton närmast hårbotten. Välj gärna en nyans som ligger nära din naturliga hårfärg, då behöver du inte färga utväxten så ofta. Dela håret i en jämn mittbena. Därefter delar du upp håret i olika sektioner. Det brukar fungera med vanliga hårband. Därefter börjar du att lägga på färgen med en pensel, det brukar ge ett naturligt resultat. Börja från hårbotten och arbeta utåt.

Lägg färgen i sektioner – jobba bakåt

Sätt ett hårband där du vill ha din brytning mellan nyanserna, annars kan det vara svårt att få ett jämn vertikal linje. Efter det börjar du att applicera den ljusare tonen. Du kan låta hårbanden på mitten av hårslingan sitta kvar. Då ser du enkelt var brytningen mellan tonerna ska vara. Ett tips är att arbeta framifrån och bak. Försök att arbeta ganska snabbt så att färgningstiden blir densamma för hela håret.

Inte tillräckligt med kontraster? Upprepa ombre färgningen

Efter att du har lagt i nyanserna så sköljer du håret noggrant. Torka håret noga så att du kan se ditt resultat i ett torrt hår. Skulle det vara så att du inte tycker att det blev tillräckligt med kontraster kan du bara upprepa ombrefärgningen. Arbeta bara in mer färg med penseln i ditt hår. Om du ska färga ditt hår i ljusa nyanser kan du behöva bleka håret innan du börjar med själva ombrefärgningen.

Med lite tid och bra förberedelser kan du nu färga en snygg och lekfull ombre hemma. Tänk på att ta fram alla redskap innan du sätter igång. Använd gärna en sliten tröja eller annat skydd så att du inte får blekmedel eller färg på dina kläder. Om du är noggrann när du delar upp håret i sektioner blir själva arbetet med appliceringen enklare. Glöm inte av tiden när du har produkter i håret.