Hur man gör håranalys

hur man gor haranalys

Det talas om hjärt- och kärlsjukdomar, hur mycket maten vi äter förstör våra kroppar och hur vi ska förhindra detta. Vi lever i en otroligt upplyst värld där allt vi vill veta står på nätet, källkritisk eller inte så kan du hitta i princip vad du vill på nätet. Har du några symptom på sjukdom så går det att googla fram ett svar, som oftast är väldigt otroligt och lite väl dramatiskt. Vi behöver veta vad kroppen behöver för näring, vad vi bör äta och vad för kosttillskott som behövs för att vår kropp ska fungera och för att vi ska förhindra eventuella sjukdomar i framtiden. Det finns många frågor och svaren är både luddiga och många och skiljer sig åt.

Det har på senare tid kommit upp någonting som heter ”håranalys” eller ”hårmineralanalys” som är en typ av hälsoanalys och som kan vara framtidens svar på hur du lär dig om hur det egentligen står till med din kropp.

Vad är en håranalys

Hårmineralanalys som det kallas visar vad du har brist på – en sammanställning av dina näringsbehov i dagsläget. Genom att göra denna analys så kan man ta reda på kroppens metall- och mineralstatus. Vårt hår innehåller nämligen alla de mineraler som cirkulerar runt i kroppen och via en analys så visar den också på hur stor mängd av detta som faktiskt finns i kroppsvävnaden. Denna metod ger alltså en bild av hur kroppen mår inuti och hur kroppens näringsstatus ser ut.

I håret lagras alla farliga metaller, och mineralerna koncentreras cirka 10-15 gånger mer i håret än i de andra organ man har i kroppen.

Video om håranalys

 

Hur gör man en håranalys

Denna metod är väldigt lättillgänglig och även smärtfri och lätt att utföra då det enda man behöver göra är att lämna ifrån sig en mängd hår som då är opreparerat för att kunna få rätt resultat. Det räcker med ungefär 150 milligram hår som motsvarar ungefär en matsked hår. Man behöver inte bara ta håret ifrån huvudet, utan man kan även använda sig av kroppshår eller alternativt naglar, däremot får man det bästa resultatet om man använder sig av håret på huvudet. Såhär går en håranalys till:

  1. Håret du ska använda får ej vara permanentat, blekt eller färgat, det ska alltså vara ett helt obehandlat hår så se till att detta stämmer. Använd helst inte saltvattenspray, mjällschampon eller liknande produkter då dessa innehåller olika ämnen som rubbar analysen. För att verkligen vara på den säkra sidan bör du inte använda dessa på cirka 2 veckor innan du ska utföra en hår analys
  2. Håret du lämnar ifrån sig (om man väljer att ta ifrån huvudet) klipps från nacken. Håret som används är det hår som är närmast hårbotten på ca 2-3 cm. Man klipper oftast på olika ställen för att få ihop till den mängd hår som behövs.
  3. Det hår som nu är avklippt tas sedan till en speciell hårvåg som är gjord av papper vilket finns hos terapeuten som du tar hjälp av – detta för att det ska bli rätt mängd hår.
  4. Håret skickas sedan till ett laboratorie där det genomgår en hel del processer innan analyssvaret sammanställs. När detta svar är klart skickas det till terapeuten och här får du räkna med att du får vänta i cirka 3-4 veckor innan du får ett svar.
  5. Terapeuten går sedan igenom dina analyssvar tillsammans med dig.

När allt är klart så finns det ett skräddarsytt kosttillskottsprogram för just dig som räknats ut i analysen av håret så att du kan lägga till den dos av mineraler som du behöver för att påbörja din balansering. 6 månader efter att du börjat tillägga din nya kosttillskottsdos så görs ännu en håranalys för att se vad som förbättrats och så vidare.

För att kunna göra en sådan behandling så måste man kontakta en hårmineralanalysterapeut och de berättar i sin tur mer om hur du ska gå till väga och vad som är steg ett.