Hur man får fint hår

hur man far fint har

Det finns mycket som skadar håret och det är också håret som det fokuseras mest på. Vad som skadar håret är främst stylingverktyg som exempelvis plattänger, locktänger och dylikt. De härliga solstrålarna skadar håret, blåsigt väder och kalla höst- och vinterdagar skadar även det håret. Det är inte bara de yttre faktorera som har betydelse för hur håret mår och ser ut, även de inre faktorerna spelar stor roll. I denna guide får du reda på hur du får fint hår på bästa möjliga sätt.

Inre hälsan

Med de inre faktorerna menas det vad du äter och framförallt hur mycket vitaminer, mineraler får du i dig egentligen, är det tillräckligt?. Håret växer innifrån och ut så därför är kosten den viktigaste faktorn. Då håret ständigt växer vill man ändå att hårstråna från roten ska få en så god kvalitét som möjligt. Ditt välmående har också betydelse för hur ditt hår mår, stress eller depression exempelvis har biverkningar på håret. För att få bästa möjliga chans till ett fint och friskt hår kan du följa dessa råd:

  1. Se över din kost, får du i dig alla de viktiga näringsämnen varje dag? För att håret ska må så bra som möjligt är det främst kost som innehåller lite utav varje del i kostcirkeln som är viktigt. Vegeterian? Balansera upp din kost med proteinrik mat som linser och baljväxter exempelvis.
  2. Hur är din stressnivå? Tränar du, promenerar eller något annat som får dig att koppla av, håller kortisol-hormonet på en jämn nivå. Vid stress ökar halten av kortisol och kan leda till sämre kvalitét och hårförtunning.

Yttre hälsan

Det är såklart också viktigt att sköta om håret utifrån. Sköts håret inte om slits det, går av och blir allmänt livlöst. För att sköta om håret utifrån på bästa sätt kan du göra på följande sätt:

  1. Var skonsam med ditt hår. Minimera färgningarna, blekningarna och eventuella slingor under ett års period.
  2. Använder du stylingverktyg som hårfön eller locktång? Vrid ner värmen eller titta på andra alternativ som hårrullar eller dylikt som inte ger värme. Du kan också ge ditt hår vilodagar i veckan där du inte stylar håret överhuvudtaget.
  3. Använder du värmande stylingverktyg ska du alltid ha ett värmeskydd på håret i form av mousse, spray eller kräm som tål hög värme.
  4. Har du långt hår nog att sätta upp det i en hög tofs eller göra en fläta är detta ett bra sätt att förhindra håret från att gå av. Håret slits faktiskt även när du sover.
  5. Din hårbotten betyder också mycket för hur ditt hår mår. En hårmask/inpackning en gång i veckan återfuktar din hårbotten, precis som hyn i ditt ansikte.