Hur hittar man IMEI numret

hur hittar man imei numret

IMEI-numret är alltså det numret som är 15 siffror och som alla mobiltelefoner har, det är ett unikt nummer vilket innebär att alla mobiltelefoner har 15 siffror som är individuella. IMEI-numret är viktigt för att kunna identifiera en mobiltelefon i ett helt mobilnät, man kan säga att det är som ett slags serienummer. IMEI står för International Mobile Equipment Identity. Nedan finner du en guide hur du går tillväga för att hitta IMEI-numret. Denna fungerar på majoriteten av alla telefoner oavsett om det är Samsung, Apple eller något annat varumärke.

1. Det första du ska göra är att gå in på appen för samtal.
– Därefter så knappar du in följande: *#06#.
– Då kommer IMEI-numret för din telefon att visas på skärmen.

2. Hur du hittar IMEI-numret utan din telefon.
I vissa fall kan det vara så att din telefon blir stulen eller att den helt enkelt går sönder och ej går att starta. Om den skulle bli stulen är IMEI-numret särskilt användbart då du genom det kan polisanmäla den som stulen och då spärra mobilen. IMEI-numret finns vanligtvis även på den ursprungliga förpackningen som mobilen köptes i och kan i vissa fall även finnas på kvittot. Det är därför mycket viktigt att du sparar dessa i samband med ditt köp eller att du helt enkelt skriver ner ditt IMEI-nummer.

3. IMEI-nummer på äldre telefoner.
På telefoner som inte tillhör kategorin smartphones och är alltså av en äldre modelltyp kan det vara svårt att klura ut vad som är IMEI-numret. Du kan med fördel alltid kontakta det företag eller leverantör där du köpte din telefon ifrån, så kan de hjälpa dig att hitta IMEI-numret för just din mobiltelefon.

Video om hur du hittar IMEI-numret

 

Att tänka på gällande IMEI-nummer

  • Något som är viktigt att tänka på är att du direkt vid ett köp av en ny telefon sparar IMEI-numret. Du kommer tacka dig själv för detta om det inträffar en händelse som gör att du är i behov av dessa siffror.
  • Om din mobiltelefon blir stulen ringer du polisen och anmäler den som stulen. För att polisen då ska kunna spärra telefonen (så att den ej går att använda överhuvudtaget) så behöver du uppge IMEI-numret.
  • Om du vill vara på den säkra sidan är det alltid bra att spara originalkartong samt kvitto från ditt köp ifall något skulle inträffa med din telefon, vanligtvis finns IMEI-numret på dessa och utan din mobil kan du alltså snabbt och smidigt få tag i ditt IMEI-nummer.
  • Du bör även tänka på att inte ge ut ditt IMEI-nummer till någon, detta för att säkerställa att det inte på något vis utnyttjas eller förbrukas på ett felaktigt sätt.