Hur installerar man mobilt bankid

hur installerar man mobilt bankidBankID har funnits ett tag nu och har gjort det mycket enklare att genomföra vissa transaktioner online som tidigare bara gick att genomföra rent fysiskt.

BankID är en e-legitimation som gör det möjligt för privatpersoner att identifiera sig och ingå avtal på internet. BankID är ett elektroniskt ID som är jämförbart med ditt pass eller ditt körkort.

När BankID först kom användes det på hemdatorn främst för att signera deklarationen eller för att genomföra banktransaktioner. I och med att smartphones har blivit allt vanligare används främst dessa för att genomföra transaktioner online och med mobilt BankID har en helt ny värld öppnat sig. Mobilen har förvandlats från en telefon till en elektronisk plånbok.

Vad kan du göra med BankID?

Det är bankerna som utfärdar BankID och alla som har ett svenskt personnummer kan skaffa BankID genom sin bank. Har du BankID kan du göra beställningar hos företag, legitimera dig hos myndigheter, utföra bankärenden i din internetbank, deklarera och ansluta dig till betaltjänster som till exempel Swish. Det finns tre olika typer av BankID: BankID på fil, BankID på kort och mobilt BankID. BankID på fil använder du i din hemdator, BankID på kort används tillsammans med en kortläsare och mobilt BankID använder du i din smartphone eller surfplatta.

Mobilt BankID

För att skaffa mobilt BankID måste du först ladda hem BankID-appen.

Gör så här:

Har du en iPhone eller annan iOS-enhet går du till App Store, har du en Android-enhet går du till Google Play Store och har din enhet Windows går du till Windows Store.

  1. Ladda hem appen ”BankID säkerhetsapp”
  2. Logga in på din internetbank och beställ mobilt BankID. Följ din banks instruktioner; dessa skiljer sig åt från bank till bank. En aktiveringskod kommer att skickas till dig efter färdig beställning.
  3. Öppna appen och klicka på ”Hämta bank-ID” och ange ditt personnummer och den aktiveringskod du fått via din internetbank.

Med ett mobilt BankID kommer din smartphone att bli mycket mer användbar. Har du mobilt BankID kan du använda dig av en mobil betaltjänst och därmed använda din telefon att betala med. Du kan göra alla möjliga bankärenden, så som att köpa och sälja aktier och ansöka om lån, med din mobil. Med mobilt BankID har du dessutom ett mycket säkert sätt att göra betalningar om du handlar online.