Hur man investerar i aktier

hur man investerar i aktier

Att investera i aktier kan vara ett bra sätt att förvalta sina pengar och kanske till och med tjäna en liten slant. Idag när räntorna är så pass låga är det många som letar efter ett alternativt sätt att förvalta sina tillgångar eftersom det helt enkelt inte är speciellt lönsamt att ha dem på ett sparkonto hos banken. Att investera i aktier är naturligtvis mer riskfyllt men kan också leda till betydligt större inkomster än de man får genom ränta hos banken.

Aktier kan dock kännas lite förvirrande, det är mycket olika termer och fackspråk som det inte alltid är helt lätt att sätta sig in i. Här följer därför en enkel guide som hjälper dig att komma igång med dina aktier:

1. Öppna ett aktiekonto

Man kan öppna ett aktiekonto hos sin bank eller hos en aktiemäklare, till exempel Nordnet eller Avanza. Det brukar vara billigast att handla via en aktiemäklare.

2. Sätt in pengar

Detta behöver man endast göra om man har sitt aktiekonto hos en aktiemäklare. Har man det på en bank kan man handla för de pengar som man redan har på sitt bankkonto.

3. Börja köpa aktier

Det brukar var enkelt att köpa aktier, då alla handlare gör sina aktiesajter så användarvänliga som möjligt. Följ de logiska stegen att först välja aktie och sedan ange hur stort antal aktier du vill ha för att sedan slutföra köpet.

  • Hur väljer du då aktier? Grovt förenklat kan man säga att det gäller att titta på hur det går och har gått för ett bolag. Om vinsttillväxt och avkastning är stabila och företaget befinner sig i en bransch som går framåt, är det förmodligen en bra investering. Detta tyder både på att företaget är välskött och att det finns en framtid för dess produkter eller tjänster.

4. Bevaka

Håll sedan koll på dina aktier och följ marknaden för att kunna sälja dem när du tycker dig ha gjort tillräckligt stor vinst.

Att tänka på när man ska investera i aktier

Viktigt att komma ihåg när du handlar med aktier att det är du själv som bestämmer exakt vilken nivå du skall lägga dig på. Det kan vara bra att tänka igenom detta innan man börjar investera och bestämma hur pass stora risker man är beredd att ta. Ibland kan det också vara bra att sätta en gräns för hur mycket pengar man får investera. Annars kan det vara lätt att ryckas med och köpa mer aktier eller ersätta förluster med pengar som man inte alls räknat med att investera.

Det är viktigt att hålla sig lugn och kall och ta sakliga beslut utan att blanda in känslor. Dessutom är det bra att vara påläst, man bör följa aktiemarknaden noggrant för att ha koll på läget. Man bör även vara insatt i den bransch där man väljer att investera pengar för att kunna köpa och sälja aktier vid rätt tillfällen.