Hur mycket får jag låna

hur mycket far jag lana

Hur mycket kan du egentligen låna av banker och kreditinstitut när du behöver ett lån till bostad, bil eller oförutsedda utgifter? Det beror oftast på vad du ska använda lånet till och framförallt hur din ekonomiska situation ser ut. Ansöker du om ett bolån kan du endast låna upp till 85% av kostnaden för bostaden. För billån med bilen som säkerhet går det att låna 80% av värdet. När du tar ett lån måste du i regel även ha en stadig inkomst samt ha en god återbetalningsförmåga. Hur just din situation ser ut tar banken reda på genom din låneansökan. Du kan enkelt gå in och fylla in en lånekalkyl hos en bank eller kreditinstitut innan du bestämmer dig.

Så här gör du:

1. Gå in på en bank eller låneinstituts hemsida. Här finns ofta en länk som heter lån eller privatlån som du klickar dig vidare till. Välj vilket lån du är intresserad av, behöver du låna till en bostad finns speciella bolånekalkyler där du anger om du är ensam sökande, uppgifter om din nuvarande bostad och din sysselsättning. Samma sak med billån eller lån utan säkerhet. Här fyller du framförallt i tre uppgifter.
.
Lånebelopp
. Återbetalningstid
.Inkomst per månad
När du fyllt i de uppgifterna kommer lånekalkylen automatiskt att räkna ut hur mycket din månadskostnad blir utefter vilken ränta långivaren använder sig av.

2. Ansöka. När du fått en uppgift om hur mycket lånet kommer att kosta dig per månad och till vilken ränta så kan du påbörja din ansökan. Här börjar du med att fylla i dina uppgifter
.Namn
.Personnummer
.Telefon
.Mail
Det är också vanligt att du får fylla i din anställningsform, vad du ska använda lånet till och hur stora fasta kostnader du har i månaden. Ofta kan du välja att ha en medsökande om lånet är lite större, detta innebär oftast större förutsättningar till att få lägre räntor och ett lån beviljat.

3. Ansökan behandlas. Både banken och kreditinstitutet kommer att göra en kreditupplysning och titta på din ekonomiska situation och om det finns tidigare anmärkningar. De kommer även titta på vissa grundkrav som
.Ålder
.Om du är folkbokförd i Sverige
.Årsinkomst

4. Ansökan beviljas. Om du får din låneansökan beviljad kommer du att få en ifylld ansökan att skriva på hem till din folkbokföringsadress, som du sedan skickar tillbaka signerad. Efter att banken fått in din påskrivna ansökan kommer pengarna att betalas ut direkt eller inom några bankdagar till ditt bankkonto.

5. Börja betala av på ditt lån enligt avbetalningsplanen. Du kan antingen välja autogiro eller så skickas det hem en avi till dig. Det är viktigt att du betalar av på lånet inom utsatt tid, då du annars kan få påminnelseavgifter. En hemskickad avi innebär också extra kostnader.

Har du ångrat dig? För privatlån i Sverige har du oftast en ångerrätt som innebär att du kan välja att lämna tillbaka lånet inom 14 dagar. Du måste då höra av dig till långivaren inom den utsatta tiden. Detta gäller både smslån, privatlån och krediter som du har tagit. Ångerrätten börjar gälla när du har skrivit på låneavtalet. Det enklaste är att skicka ett mail till långivaren då alla parter enkelt kan se när du valde att avbryta lånet. Du har sedan trettio dagar på dig att betala tillbaka lånet och eventuella räntor. Bolån omfattas inte av ångerrätt då det finns en säkerhet i form av bostaden som är bindande.

Att tänka på:

ansök inte om ett lån om du vet att du inte kan betala av varje månad
-gör en kostnadskalkyl och välj sedan ett privatlån eller annan typ av låneform
-smslån har ofta lägre krav då det handlar om mindre lån, men kommer med högre ränta och kortare avbetalningstid.